Реєстрація /

Купівля квартири в старому житловому фонді: на що звертати увагу, як зробити правильний вибір

Покупців квартир в старому житловому фонді ділять на 2 категорії - любителі старовини та ті, хто економлять

На ринку житла Києва представлені тисячі квартир, які розташовані в будинках ранньої забудови. Часто вони дешевше, ніж квартири в новобудовах. При цьому при покупці квартири в старому житловому фонді варто звертати увагу на деякі моменти, які допоможуть зробити правильний вибір.

Як вибрати в Києві правильну квартиру в будинку солідного «віку», дізнавався портал «Столична нерухомість» 100realty.ua.

Чому варто купувати квартиру в старому будинку

Покупців квартир в старому житловому фонді умовно ділять на 2 категорії – це ті, у кого обмежений бюджет або цінителі будинків з історією. У кожній категорії покупців є свої причини, чому вони зупиняють вибір на такій нерухомості.

«На сьогоднішній день покупка квартири в старому житловому фонді виправдана або ціною, або відмінним розташування, або і тим і іншим одночасно. Часто біля метро, поблизу парків, добре розвинених в плані інфраструктури районах розташовані будинки ранньої забудови. Квартири в таких будинках вигідно купувати для подальшої здачі в оренду завдяки відносно невеликим інвестиціям, потрібних для покупки і гарному, що важливо для орендарів», –  вважає Олена Бібєрова, Генеральний директор АН «Благовіст».

Стаття по темі: Аналіз цін на вторинному ринку житлової нерухомості Києва: серпень 2020 р.

Вартість квартир у «хрущовках», наприклад на 15-20% нижче, ніж в нових будинках в тому ж районі або навіть на тій же вулиці. Тому фінансова вигода, на перший погляд, очевидна. У той же час, потрібно звертати увагу на ряд інших факторів, які впливають на ліквідність такої покупки.

На що звертати увагу при покупці квартири в старому будинку

В першу чергу, ніж старше будинок, тим більше проблем може бути з такою нерухомістю.

«Чим будівля старше, тим більше проблем може бути з таким житлом. Це меншою мірою стосується тих будинків, які утеплили і відремонтували. Проте, варто бути уважними при купівлі квартири в будинках зі старою інженерією, оскільки можуть бути проблеми з каналізацією, водопостачанням і т.д. Також особливу увагу варто звернути на характеристики квартири при покупці на перших і останніх поверхах (чи немає слідів протікання даху, або підтоплень з підвалу та таке інше.). Професійний консультант з нерухомості допоможе більш уважно з'ясувати всі ці деталі до покупки і розповісти про ризики і вигоди», – радить Олена Бібєрова.

Бажано вивчити технічний стан будинку і дізнатися, чи не входить будинок в програму реновації житла. Хоча зараз ця програма не реалізується повною мірою, але в майбутньому все може змінитися. Це означає, що для власника квартири в такому будинку – це хороший шанс в майбутньому обміняти квартиру на нову в новобудові, ще й зі збільшенням площі.

Стаття по темі: Огляд ринку новобудов Києва: серпень 2020 р.

«Варто пам'ятати, що квартири в старому житловому фонді втрачають в ціні, за останні 2 роки вони подешевшали на 10-20%. Тому, якщо мета – заощадити гроші або є обмежений бюджет – така покупка цілком виправдана. Якщо розглядається питання інвестування, то потрібно уважно дивитися на рік побудови будинку, його стан, розташування інше, щоб бути впевненим, що з часом ціна на такий об'єкт суттєво не знизиться. Потрібно розрахувати термін повернення інвестиції (якщо квартира буде здаватися в оренду), можливі вкладення (якщо потрібен ремонт) і після цього приймати рішення про покупку. Чим старше будинок, тим вище ймовірність того, що у квартири не раз змінювався власник. Тому тут без допомоги професійного консультанта або юриста не обійтися. Потрібно обов'язково перевірити історію квартири, чи немає «підводних» каменів і прихованих ризиків», – каже Олена Бібєрова.

Купівля квартир в історичних будинках

Квартири в центрі та в історичних будинках купують цінителі і люди, які хочуть інвестувати гроші в прибуткову справу.

«Покупка квартири в будинку-пам'ятці архітектури або іншому унікальному в своєму роді будівлі - це завжди питання переваг і смаку. Історичні будинки - це красиві впізнавані фасади, високі стелі і неповторна атмосфера, створена відомими людьми, які жили і творили в таких будинках. Таку нерухомість часто купують люди, які люблять унікальні в своєму роді речі, щоб підкреслити свій статус і смак. Також часто такі об'єкти розташовані в центрі Києва, що додає їм вагомих переваг. Тому це ще й гарна інвестиція, оскільки такі квартири користуються високим попитом серед орендарів», – впевнена Вікторія Барабаш, Генеральний директор АН «Park Lane».

Щоб вибрати «правильну» квартиру потрібно звернути увагу на кілька факторів.

«В даному випадку варто оцінити стан будинку. Зроблена реставрація або реконструкція, який стан комунікацій та інженерних мереж, чи є ліфт в будинку. Це безпосередньо впливає на ціну. Також для будинків, розташованих в центрі, може виникнути питання з паркуванням. На це також варто звернути увагу перед придбанням: закріплено чи паркувальне місце за квартирою, чи є поблизу платна парковка або підземний паркінг», – каже Вікторія Барабаш.

Що стосується вартості, то ціна залежить від стану будинку та характеристик власне квартири. В середньому вартість становить 2200-5000 дол./кв. м.

Источник