Реєстрація /

Як економити на комунальних послугах в 2019 році: практичні поради

Прості способи, як зменшити цифри в платіжках за «комуналку»

З ростом тарифів на комунальні послуги все більше українців замислюється про те, як раціонально використовувати світло, воду, газ, тепло, щоб платити менше. Портал столичної нерухомості 100realty.ua з'ясовував, що потрібно, щоб істотно зменшити цифри в платіжках за «комуналку».

Економимо електроенергію

Головна порада, яку дають експерти в питанні економії електроенергії – це заміна всіх лампочок в будинку на енергозберігаючі. Таким чином, можна в рази зменшити платіжки за світло. При покупці побутових приладів потрібно також цікавитися рівнем енергоспоживання. Найкраще вибирати техніку з класом енергоспоживання «А +» або «А». Не забувайте також про те, що потрібно перевіряти справність роботи приладів.

Не залишайте включені в розетки прилади, техніку, яка не вимагає цілодобового харчування. Наприклад, зарядка для телефону залишена в розетці споживає електрику навіть, якщо телефон до неї не підключений. Це стосується і іншої техніки, навіть якщо вона вимкнена, але підключена до мережі.

Виходячи з кімнати, не залишайте увімкненим світло. Також краще використовувати локальне світло, наприклад, бра.

Якщо у вас електроплита, то воду для чаю краще гріти в електрочайнику, а не на плиті. При приготуванні їжі, накривайте каструлі і сковорідки кришками а температуру конфорки робіть менше.

Стаття по темі: Що буде з цінами на квартири в Києві в 2019 році

«Одним з найбільш ефективних способів економії електроенергії є багатозонний лічильник електроенергії. Вони дозволяють киянам економити на електроспоживанні вночі, дистанційно передають свідчення в автоматизовані системи, що дозволяє більш зручно і точно платити за електроенергію в особистому кабінеті», – говорить Руслан Помаз, начальник цеху централізованого обліку ДТЕК« Київські електромережі».

За двозонним тарифом кияни платять половину від загального тарифу в період з 23:00 до 7:00:

  • до 100 кВт*год днем – 90 коп., а вночі – 45 коп .;
  • понад 100 кВт*год днем – 168 коп., а вночі - 84 коп.

«У Києві вже встановлено понад 150 тис. таких лічильників. За нашими даними, при користуванні побутовою технікою з 23 вечора до 7 години ранку може економити до 50% витрат сімейного бюджету. В середньому двухтарифні лічильник коштує від 1500 до 3000 грн. (В залежності від комплектації та виробника). Крім ДТЕК «Київські електромережі», зонні прилади обліку також встановлюють будівельні організації, які вводять в експлуатацію нові житлові будинки в столиці. Такі лічильники можна поставити в будь-якій квартирі, якщо розрахунки ведуться безпосередньо з постачальником», – каже Помаз.

Заощаджуємо газ

Як економити на комунальних послугах в 2019 році - поради фахівців

У прес-службі «Київгазу» порадили для економного використання природного газу:

  • встановлювати і використовувати енергоефективне газове обладнання;
  • забезпечити облік природного газу, що дозволить платити тільки за фактично спожитий обсяг природного газу;
  • проводити періодичну повірку приладу обліку;
  • проводити технічне обслуговування газового обладнання.

Стаття по темі: Як отримати субсидію в Україні за новими правилами

Також при приготуванні їжі фахівці радять після закипання води в 2 рази зменшувати вогонь. Якщо готується маленький обсяг їжі, то іноді її доцільніше приготувати в мікрохвильовці. Наприклад, замість того, щоб витрачати газ на приготуванні вівсяної каші, її краще приготувати за 2 хвилини в мікрохвильовці.

Заощаджуємо воду

Вода для киян постійно дорожчає. Нещодавно істотно виріс тариф на гарячу воду в Києві. Тепер кияни платять:

  • У квартирах з сушаркою для рушників – 97,89 грн. за 1 куб м з ПДВ;
  • Без сушарки для рушників – 90,54 грн. за 1 куб м з ПДВ.

Підняли і тарифи для ОСББ:

  • У будинках з сушаркою для рушників – 95,35 грн. за 1 куб м з ПДВ;
  • Без сушарки для рушників – 88,20 грн. за 1 куб м з ПДВ.

Витрати води можна зменшити, дотримуючись нескладних порад експертів. Найбільш ефективні способи такі:

  1. Використовуйте мінімальний обсяг води, необхідний для проведення тієї чи іншої процедури. Наприклад, моя стать наливайте третину відра води, а не повне.
  2. Також краще приймати душ, а не ванну.
  3. Коли ви чистите зуби, закривайте кран тоді, коли ви не користуєтеся водою. Це ж стосується і миття рук. Коли руки, намилені вам вода не потрібна, включайте її лише тоді, коли потрібно змити мило.
  4. Вчасно ремонтуйте сантехніку. Навіть з крана по краплині за добу може витекти до 10 літрів води.
  5. Можна поставити пляшку з водою в бачок і так економити воду на змиві.
  6. В душі можна встановити водосберегающие лійки. Продаються такі і на крани.

Заощаджуємо опалення

Як економити на комунальних послугах в 2019 році - поради фахівців

Найбільші витрати припадають на опалення. Тому в даному випадку, варто обов'язково задуматися і взяти до уваги поради експертів про те, як скоротити платежі.

У Києві нещодавно почали діяти нові тарифи на опалення. Так, тепло для населення коштує 1611,58 грн. за 1 Гкал з ПДВ. При цьому для тих, у кого є теплолічильник тариф становить 1654,41 грн. за 1 Гкал, без лічильника – 38,50 грн/кв. м/міс.

Стаття по темі: Що зміниться з 1 січня 2019 року в Україні – всі нововведення законодавства

Щоб економити на платежах варто прислухатися до порад експертів.

«Говорячи про утеплення будівель і збереженні тепла в будинках слід розуміти яким чином найчастіше «тікає»тепло з будинків: 23-30% – через вікна і двері, 23% – через вентиляцію, 34% – стіни, 10% – дах, 9 % - через підвал будинку», – кажуть в прес-службі КП «Київтеплоенерго».

Як економити на комунальних послугах в 2019 році - поради фахівців
Інфографіка КП «Київтеплоенерго»

 

Експерти компанії дають наступні поради, як зекономити тепло.

Вікна та двері

В першу чергу тепло виходить з дому через погано ущільненого вікна, дверей і балконів. Утеплити їх можна власноруч за допомогою поролону, гумового ущільнювача, паперової стрічки або спеціальної стрічки для вікон. Крім того рекомендується регулярно проводити технічне обслуговування - змащувати або своєчасно замінювати ущільнювачі в металопластикових вікнах і балконних дверях. Ці прості заходи з утеплення допоможуть підвищити температуру повітря в приміщенні на 2-3 градуси.

Слід пам'ятати, що навіть добре ущільнене вікно є головним джерелом втрати тепла, адже 80-90% вікна – це скло. Мінімізувати тепловтрати можна наклеївши на скло теплозберігаючі прозору плівку.

Щоб зберегти тепло в кімнаті необхідно закривати жалюзі на вікнах на ніч, а вдень, коли світить сонце, навпаки впускати в приміщення теплі його промені.

Стаття по темі: Скільки коштує зробити ремонт квартири в Києві: актуальні розцінки на работу та будматеріали

Не залишайте відкритими на провітрювання вікна, виходячи з дому. Провітрювати квартиру краще відкривши навстіж вікно на 2-3 хвилини. Це дозволить змінити повітря в квартирі, але зберегти тепло.

При заміні вікон рекомендується віддавати перевагу багатокамерним стеклопакетам (не менше 3 стекол), а склопакет вибирати з максимальною товщиною – до 40 мм.

Система вентиляції

Значна частина тепла втрачається через вентиляційні канали, особливо, якщо квартири знаходяться на верхніх поверхах. Щоб цього уникнути встановіть спеціальні дверцята, щоб закривати вентиляційні отвори. Також не забувайте вимикати електричні вентилятори, коли немає необхідності в їх роботі. Але треба не забувати, що відсутність вентиляції приміщень може призвести до некомфортних умов, і як наслідок відсутності свіжого повітря і запотівання вікон.

Радіатори

При заміні радіаторів звертайте увагу на матеріал, з якого вони виготовлені. Найбільшу тепловіддачу мають мідні і алюмінієві радіатори. Чавунні і біметалічні радіатори мають найбільшу міцність, можуть перенести високий тиск (робочий – 25 ат), стійкі до гідравлічних ударів. Встановлюючи радіатор, проконтролюйте, щоб він був заглиблений в стінну нішу не більше ніж на 50%, і залишайте відстань від стін з усіх боків радіатора не менше 100 мм. Це необхідно, щоб забезпечити повну тепловіддачу і хорошу циркуляцію теплого повітря навколо нагрівальної пластини. Залишайте відстань між меблями і радіаторами не менше 20 см.

Не забувайте, що штори і декоративні грати, що закривають радіатори, також знижують їх тепловіддачу.

Терморегулятори

Встановивши термостатичний вентиль на радіаторі, ви зможете контролювати температуру повітря в будинку, квартирі або окремій кімнаті, а також економити на споживанні теплової енергії.

Тепловідбивний екран

Даний утеплювач представляє собою спінений поліетилен закритою пористої структури, металізований з одного боку. Теплозахисний екран встановлюється між радіатором і підвіконної стінкою таким чином, щоб поверхня, що відбиває була розгорнута в бік радіатора. Тепловідбивний екран дозволяє збільшити тепловіддачу радіатора до 20% і підвищити температуру повітря в приміщенні на 2-3 градуси.

Внутрішня система опалення будинку

Перед початком кожного опалювального сезону слід перевіряти систему (в квартирі радіатори). Варто усунути повітряні пробки, відремонтувати місця можливого протікання, звертаючи особливу увагу на місця з'єднань частин системи. Це дозволить уникнути проривів під час експлуатації системи в холодний період.

Стаття по темі: Перепланування квартири: як все зробити за законом

Утеплення підлоги

Більшість багатоповерхових будинків мають бетонне перекриття, яке саме по собі досить холодне, і якщо ви застеліть підлогу товстим килимом, це не тільки зробить вашу кімнату затишною, але і тепліше.

Індивідуальний лічильник тепла

Квартирне прилад обліку дозволяє контролювати кількість використаної теплової енергії і платити тільки за використані Гкал.

Утеплення під'їзду

Щоб зберегти тепло в під'їзді, а як наслідок і в усьому будинку, варто стежити за тим, щоб вікна на всіх поверхах були заскленими і закритими. Теж саме стосується і дверей. Жителі часто залишають їх відкритими навстіж. Щоб уникнути цієї проблеми, не дарма в під'їздах часто встановлюють подвійні вхідні двері, або ж налаштовують автоматичне їх закривання.

Утеплення стін

Утеплення фасадів будинків сьогодні є одним з найпоширеніших методів теплоізоляції приміщень. Як правило, утеплюють стіни за допомогою пінопластових, мінераловатних, пінобетонних і базальтових плит, покриваючи їх енергозберігаючої фарбою. Це досить дієвий спосіб утеплення, однак слід розуміти, що утеплення стін в цілому всього багатоквартирного будинку надасть більший економічний ефект, ніж утеплення окремих квартир.

Источник