Реєстрація /

Собівартість будівництва з початку вторгнення зросла в середньому на 30-40%

Складова вартість будматеріалів у зростанні витрат на будівництво становить понад 80%.

Собівартість будівництва з початку вторгнення зросла в середньому на 30-40%, при цьому складова вартість будматеріалів у зростанні витрат на будівництво становить понад 80%.

Про це 100realty.ua повідомила Маріанна Бігунець, директор з продажу Будівельної компанії GAZDA.

«Перевага західного регіону – близькість кордонів ЄС і відповідно коротка логістика для імпорту будматеріалів. Звичайно, імпортні будматеріали можуть бути дорожчими в ціні – але далеко не всі, як власне їх якість не завжди залежить від ціни. Однак говорити про будь-які проблеми чи дефіцит будматеріалів взагалі не варто.Головне питання: якість та ціна. Ми намагаємося з максимальною старанністю ставитися до цього питання, адже собівартість будівництва так само має бути «розумною», відповідно ціна будинків має влаштовувати покупця навіть попри великий попит», – каже пані Бігунець.

Нагадаємо, що у першому кварталі загальна площа житлових будівель, прийнятих в експлуатацію, склала 2,18 млн кв.м. Це на 12,3% більше за аналогічний період минулого року, але менше обсягів введення житла в експлуатацію в останній рік до війни. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Даніло Гетьманцев за даними держслужби статистики.

У регіональному розрізі лідерами із закінченого домобудування залишаються Київська область та Київ, на частку яких припадає 32% введеного в експлуатацію житла, а також області на західній частині України з часткою 40%. Найменший показник у регіонах з активними бойовими діями та наближеними до фронту: Донецькою, Херсонською, Миколаївською областями.

Джерело