Реєстрація /

Поширення COVID-19 збільшить попит на склади в межах міста: як зміниться ринок

Будуватимуть нові склади.

Поширення COVID-19 і пов'язані з ним карантинні заходи збільшить частку e-сommerce в загальній структурі торгової нерухомості. Як і протягом останніх десяти років, e-сommerce знову стане каталізатором попиту і призведе до зрушень і змін на ринку складської нерухомості протягом наступного циклу.

Наталя Сокирко, директор департаменту складської і логістичної нерухомості CBRE Ukraine, вважає, що е-commerce стимулюватиме попит на формат, так званих, складів в межах міста (incity warehouses, urban warehouses). Протягом 2020 року, можуть бути укладені угоди з придбання колишніх промислових об'єктів в місті для переобладнання під складські приміщення, оскільки на ринку вже є кілька прикладів придбання таких об'єктів з метою складського редевелопмента. Що стосується існуючих складських проектів на стадії девелопменту, поки будівництво не скасовують, а заплановане нова пропозиція має вийти на ринок в заявлені терміни.

«Також, припускаємо, що гравці на ринку будуть намагатися скористатися моментом паніки і погіршення економічної ситуації для придбання земельних ділянок під девелопмент своїх built-to-suit проектів по більш пільговими або зниженими цінами», – говорить вона.

Попит на товари, придбані онлайн, особливо продукти харчування, будуть стимулювати потреба в дистриб'юторських послугах набагато швидшими темпами, ніж в поточному циклі. Наприклад, за останні кілька тижнів поставки з-за кордону в Україну не припинилися, але істотно подорожчали. Ми спостерігаємо тенденцію, коли рітейлери намагаються заповнити свої складські площі імпортованим товаром за «старою» закупівельній ціні в зв'язку з ростом курсу валют. У той же час, деякі компанії опинилися в скрутній ситуації саме через припинення роботи державних служб, що відповідають за отримання відповідних ліцензій, безперебійної робити на державному митному кордоні і іншими службами.

Стаття по темі: Коли ринок нерухомості відновиться після карантину

В умовах жорстких карантинних заходів та світової економічної кризи, купівельна спроможність споживача буде знижуватися, а вартість споживчого кошика ставати більш бюджетною. Тому, прогнозовано, що дана тенденція попиту продовольчих рітейлерів на короткострокову оренду складів з часом буде йти на спад, особливо, що стосується зберігання імпортованої продукції. Ймовірно, з часом, рітейлерам буде необхідно переорієнтувати свої продажі в сторону реалізації необхідних і більш бюджетних продуктів.

У той же час, в короткостроковій перспективі на ринку складської нерухомості очікується несприятливий прогноз, однак в довгостроковій – наслідки COVID-19 можуть стимулювати попит трьома різними шляхами.

Як коронавірус вплине на ринок складської нерухомості

• Щоб забезпечити достатній рівень запасів для швидкого задоволення попиту, рітейлери будуть наполягати на тому, щоб у постачальника на складі зберігалися великі обсяги товару, тим самим збільшуючи попит на складські приміщення.
• У другому випадку, відбувається регулювання ланцюгів поставок. Ланцюжка поставок, які залежать від Китаю, були перервані у зв'язку з пандемією COVID-19, а в США додатковим фактором стало введення торгового мита.
• Інші фактори, такі як зростання вартості робочої сили і проблеми інтелектуального капіталу, також можуть привести до того, що компанії будуть утримуватися від здійснення своєї діяльності в Китаї і інших частинах Азії, Мексики і навіть США, особливо в міру вдосконалення автоматизації.

Стаття по темі: Коронавірус і ринок нерухомості Києва: що відбувається і що буде далі

Раніше повідомлялося, що у короткостроковій перспективі найбільше відчують наслідки пандемії індустрії туризму, роздрібної торгівлі та розваг.

Джерело