Реєстрація /

Ринок комерційної нерухомості почне відновлюватися не раніше 4 кварталу 2020 року


На ринок вплинув карантин.

У короткостроковій перспективі найбільше відчують наслідки пандемії індустрії туризму, роздрібної торгівлі та розваг.

Про це повідомили експерти Colliers International.

У зв'язку з закриттям національних кордонів та надзвичайними карантинними заходами, які приймають уряди різних країн, Всесвітня рада з подорожей та туризму (ВТТС) на початку березня попередила, що кількість міжнародних подоржей може впасти на 25% у цьому році, під ризиком 50 мільйонів робочих місць, пов'язаних з туристичною індустрією.

Оптимістичний сценарій: після спаду у другому та третьому кварталах можливе нейтральне економічне зростання в четвертому кварталі 2020 року. Турбулентність у сфері нерухомості обмежиться готельним сегментом, активами торговельної нерухомості переважно з розважальною складовою, логістикою, що залежить від товарів не першої необхідності.

Загалом, обмежувальні заходи та наслідки вірусу вплинуть на споживчі настрої.  «Навіть у разі додаткової фінансової підтримки або пільг з боку держави, структура споживання зміститься в бік базових потреб, збільшення витрат населення на охорону здоров'я. Сьогодні всі зусилля ритейлерів, зокрема в Україні, сконцентровані на збереженні свого бізнесу, а питання розвитку мереж зараз, найімовірніше, будуть відкладені як мінімум до моменту скасування карантину», – прокоментував керуючий директор Сolliers International (Україна) Олександр Носаченко.

Згідно другого сценарію, відновлення економіки від пандемії відбудеться не раніше першого кварталу 2021 року. 

«У цьому випадку наслідки відчують також ринки офісної нерухомості тих країн, де попит більшою мірою формують індустрії, які найбільш схильні до ризиків – наприклад, авіакомпанії, туроператори/івент-агентства, банки/страхові компанії», –  зазначив Носаченко.

На ринках капіталів ймовірна перерва в активності, проте ключові гравці продовжать інвестиційну активність, зосередившись на «безпечних» ринках, особливо у відношенні більш стійких активів офісної, складської, житлової та торговельної нерухомості.

Стаття по темі: Коронавірус і ринок нерухомості Києва: що відбувається і що буде далі

Раніше повідомлялося, що на стадії будівництва знаходиться велика кількість об'єктів торгової нерухомості (GLA> 650 000 кв. м), введення в експлуатацію яких, безумовно, вплине на розвиток ринку столиці.

Джерело