Реєстрація /

Коронавірус і ринок нерухомості Києва: що відбувається і що буде далі

Експерти надали свої прогнози з ситуації на ринку нерухомості у зв'язку з карантином в Києві та Україні

Як карантин і панічні настрої населення вплинуть на ринок нерухомості в Україні, що буде з цінами і чи безпечно ходити на перегляди об'єктів і укладати угоди?

Портал «Столична нерухомість» 100realty.ua зібрав думки експертів щодо ситуації на ринку нерухомості у зв'язку з карантином в Києві та Україні.

Ринку новобудов загрожують довгобуди

Експерти прогнозують можливу кризу на ринку житлового будівництва в Україні, викликаний панічними настроями населення і девальвацією гривні.

Деякі забудовники можуть через пару місяців зовсім зупинити свою роботи. Такий несприятливий прогноз озвучили в Співтоваристві девелоперів житла RED Community.

Експерти впевнені, що на ринку багато забудовників (близько 25%), у яких немає стратегічного плану дій, а також фінансових можливостей для продовження реалізації проектів. Незважаючи на попередні затяжні кризи, компанії не зробили висновків і продовжили працювати, не замислюючись про можливі нові негативні сценарії.

Вони можуть будувати не більше 3 місяців, потім гроші закінчаться і на ринку можуть з'явитися нові довгобуди.

Стаття по темі: Купівля елітної квартири в Києві: що і за скільки варто купувати в столиці

Дарія Бедя, керівник з розвитку проектів компанії Citex Development, вважає, зростання курсу долара до 7% відповідає очікуванням покупців, які планують придбання квартири, при цьому тримають свої заощадження в іноземній валюті.

«Виробники будівельних матеріалів і забудовники в своїй діяльності орієнтуються саме на курс іноземної валюти. Ще на початку 2019 року в бюджети компаній був закладених курс 27-28 грн / дол. Фактично ринок «існував» в умовах цього курсу. Тому зараз можна говорити, що «зовнішній» курс збігся з «внутрішнім» курсом будівельного ринку, що може активізувати покупців на первинному ринку житла», – зазначила вона.

При цьому зміна курсу не вплине на забудовників, які тільки почали будувати. Такі компанії часто мають грошовий резерв.

Дарія Бедя прогнозує, що якщо не відбудеться якихось занадто різких коливань курсу і він буде залишатися стабільним протягом 2 тижнів, то варто очікувати зростання активності покупців на 3-5% в квітні і ще на 5% в травні.

Ярослава Чапко, комерційний директор CBS Holding, вважає, що зростання курсу долара позитивно оцінять ті, хто зберігав заощадження в доларах і інвесторів, які планують заробити на вкладенні коштів в об'єкти, що будуються житло.

«Якщо в минулому році інвестиційні спекулянти працювали в сегменті облігацій внутрішньої державної позики, то в цьому році, ймовірно, ця категорія мігрувати на первинний ринок житла – адже цінові коливання дають прекрасну можливість заробити від 20-30% річних, за умови інвестицій в надійні забудови», – впевнена Чапко.

Також на її погляд, вже кілька років багато забудовників орієнтується не на курс гривні, а на собівартість будівництва і рівень прибутку.

Стаття по темі: Найдешевші квартири в Києві в 2020 році: який бюджет на покупку та безпека угоди

«Якщо у забудовника велика частина імпортних матеріалів, то собівартість постійно зростати через зростання вартості імпортних матеріалів, а на додачу і зростання цін на вітчизняні будівельні матеріали. Валютний курс, закладений сьогодні в будівельні бюджети, формується на основі офіційних макропрогнозів, і, швидше за все, більшість будівельних, девелоперських компаній планували свою діяльність з розрахунку не менше 28 грн/долар», – вважає вона.

На її думку, зараз настає «зоряний» час тих житлових комплексів, в яких незважаючи на курсові коливання або карантин, активне будівництво не буде зупинено. Саме на такі проекти, за твердженням Ярослави Чапко, доведеться левова частка попиту, переважно спекулятивного. І, відповідно, ціна буде демонструвати динаміку до збільшення.

За словами Олександра Ізарова, керівника проекту Rusaniv Residence, на даний момент немає передумов до того, щоб на ринку відбулися якісь радикальні зміни. Ринок буде перебувати в форс-мажорних обставин, отже, будь-які різкі рухи будуть можливі.

«Я не виключаю, що на багатьох об'єктах можуть бути припинені роботи. Але це буде як крайній захід, щоб максимально убезпечити своїх співробітників. Також хочу зауважити, що глобально, якщо і відбудеться припинення будівельних робіт, це навряд чи позначиться на загальних термінах здачі об'єкта. На сьогоднішній день прогнозована пауза може тривати до 3 тижнів. Думаю, що якщо компанія вирішить тимчасово призупинити будівництво, то її головне завдання пояснити покупцям/інвесторам, чому прийняте таке рішення, як довго триватиме простий та інше», – говорить він.

Стаття по темі: Більше половини новобудов в Києві є ризиковими: як перевірити ЖК в столиці

Вторинний ринок нерухомості «взяв паузу»

Що стосується ситуації на ринку, то, за словами Олени Біберовой, Генерального директора АН «Благовіст», на сьогоднішній день на ринку спостерігається незначне «затишшя».

«Кількість запитів з початку карантину скоротилося приблизно на 20%. У той же час процес не зупинено, є заявки і люди продовжують вирішувати житлові проблеми. Цінова ситуація стабільна. Варто відзначити, що це абсолютно логічний процес. Завжди, коли країна переживає певні зміни (економічні, політичні, законодавчі, соціальні), ринок проходить кілька етапів: спочатку висока активність, потім стагнація і після – стабільний робочий процес без різких сплесків і падінь. Перший етап ми вже пройшли, зараз спостерігається невелика стагнація», – говорить експерт.

Безпека клієнтів – понад усе

Компанії активно впроваджують заході щодо профілактики вірусної інфекції серед співробітників і клієнтів.
«Зараз важливо дотримуватися заходів щодо захисту робітників на будмайданчиках. Деякі компанії вже заявили про те, що забезпечили своїх робочих індивідуальними засобами захисту, аж до термометрів. Звичайно ж підсилюють медичний контроль за тими, хто бере участь безпосередньо в будівництві об'єктів», – говорить Олександр Ізаров.

Стаття по темі: У яку нерухомість інвестувати в 2020 році?

«Наша компанія дотримується всіх приписи і рекомендації Міністерства охорони здоров'я і Уряду щодо організації робочого процесу і заходів безпеки щодо співробітників і клієнтів. Співробітникам категорично заборонено виходити на роботу з симптомами простудних захворювань, робочий процес в основному проходить дистанційно, встановлений графік чергувань і в офісі знаходиться мінімальна кількість експертів. Також заради безпеки наших клієнтів ми використовуємо сучасні технології, які дозволяють в режимі онлайн проводити віртуальні перегляди об'єктів і ефективно спілкуватися. Це віртуальні тури, відео-дзвінки з об'єктів, завдяки яким покупець, не виходячи з дому, може подивитися, наприклад, вподобану квартиру та інше», – радить Олена Біберова.

Источник