Реєстрація /

Попит на оренду в Україні зростатиме

Економічна ситуація у країні продовжує загострюватися.

Олег Приходько, засновник та CEO девелоперської компанії Greenol, у пості на фейсбуці наголошує, що український бізнес готується до чергового року війни. Економічна ситуація в країні продовжує загострюватися, і на прогнозований курс долара на рівні 44 гривні за 1 дол., який компанії-члени Європейської Бізнес Асоціації припускають на 2025 рік, не здається таким нереальним, пише Приходько. Такий розвиток подій матиме серйозні наслідки для ринку нерухомості, впливаючи на його різні сегменти.

Очікується, що підвищення курсу долара призведе до подорожчання будівельних матеріалів, значна частина яких імпортується. В даний час близько 40% матеріалів для будівництва ввозяться з-за кордону, і їх ціна залежить від курсу валют. Якщо долар досягне 44 гривень, вартість квадратного метра нерухомості може зрости на 10-15%. Це стосується насамперед проектів, що орієнтуються на імпортні матеріали, особливо в житлових та комерційних будинках.

З іншого боку, прогнозоване зростання вартості житла супроводжуватиметься зниженням попиту. 2023 року середня зарплата в Україні склала близько 17000 гривень. Погіршення курсу долара неминуче знизить купівельну спроможність громадян, що може призвести до скорочення попиту на житло в середньому ціновому сегменті на 5-7%. Середній клас, що вже зазнає економічного тиску, буде обмежений у можливості купувати житло через фінансову невизначеність.

Інвестиційний інтерес

У той же час девальвація гривні може стимулювати інвестиційний інтерес у нерухомість. Умови економічної нестабільності можуть спонукати інвесторів вкладати кошти в нерухомість як стабільніший актив. За оцінками Олега Приходька, інвестиції у преміум-сегмент та комерційну нерухомість можуть зрости на 12-15%. Об'єкти цього класу зазвичай вважаються менш уразливими до економічних коливань, що робить їх привабливими для інвесторів навіть у складні часи.

Орендний ринок

Зменшення доступності купівлі житла також може збільшити попит на оренду, оскільки більше українців будуть змушені орієнтуватись саме на цей варіант.

«Нарешті, не варто забувати про орендний ринок. Зростання витрат на утримання нерухомості через подорожчання комунальних послуг та обслуговування може спонукати орендодавців до підвищення ставок на 5-10%. При цьому зменшення доступності купівлі житла змусить більше українців орієнтуватися саме на оренду», – написав Приходько.

Раніше повідомлялося, що ринок житлової нерухомості України показує поступове відновлення.

Джерело