Реєстрація /

Ринок житлової нерухомості України показує поступове відновлення

Собівартість будівницва зростає.

Експерти компанії UTG продовжують аналізувати ситуацію на ринку нерухомості України. Згідно зі статистикою, ринок житлової нерухомості показує поступове відновлення. Розвиток домобудування провокує активну урбанізацію та розвиток локальної інфраструктури: торгової, розважальної та соціальної нерухомості та інженерної та дорожньо-транспортної систем. Завдяки чому спостерігається постійне підвищення комфорту проживання у передмісті великих міст. Але інвестиції у будівництво на ранніх стадіях залишаються досить ризикованими та мало затребуваними. Найбільший попит має готове або майже готове житло з терміном здачі до року.

Так, згідно зі статистикою, динаміка обсягів прийнятого в експлуатацію житла в Україні сповільнилася, якщо у 2022 році було запроваджено 7110224 кв. м житлових площ, то в 2023 трохи більше – 7380752 кв. м. При цьому середня ціна пропозиції на первинному ринку житлової нерухомості станом на серпень 2024 р. найвища у Львові – 1400 чи 57 000 грн за 1 кв. м, на другому місці – Київ із показниками 1300 та 52 000 грн відповідно, а найнижча ціна у Запоріжжі – 580 або 24 000 грн. дол.

При цьому, за підрахунками аналітиків UTG, великі показники вартості житла, зокрема, пов'язані з тим, що собівартість будівництва житла щороку зростає.

«На це впливає зміна вартості будівельних матеріалів, оплати праці робітників, впровадження сучасних технологій, автономних та передових інженерних систем. Тому в більшості регіонів, що віддалені від зони бойових дій, спостерігається зростання цін», – пояснюють експерти UTG.

Наприклад, середньорічні показники опосередкованої вартості спорудження житла загалом в Україні за рік зросли в середньому на 6,3 відсотка. Так, у січні 2023 року вартість будівництва 1 кв. житло в країні становило 20 259 грн, а у квітні цього року вже зросло до 21 546 грн. А саме у Київській області вартість будівництва житла зросла з 20 234 до 21 519 грн., а у Львівській області з 20 150 до 21 430 грн. за 1 кв. м.

Раніше повідомлялося, що Уряд ухвалив рішення щодо надання можливості іноземним компаніям та організаціям, які діють на території України через відокремлені підрозділи та постійні представництва, набувати право на провадження господарської діяльності з будівництва об’єктів. Про це повідомляє Мінінтеграції.

Відповідні зміни вносяться до постанови КМУ № 314 від 13 березня 2022 року.

Вони стосуються будівництва об’єктів, які належать до об’єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) класами наслідків.

Джерело