Реєстрація /

Норми інсоляції у будівлях змінили


Вступила у дію нова ДБН.

Вступила в дію оновлена ДБН щодо природного та штучного освітлення. Вона дозволить проводити більш коректний розрахунок мінімальної площі вікон для підвищення інсоляції та комфорту в приміщеннях.

«Сьогодні, щоб розрахувати необхідний рівень природного освітлення в приміщеннях для кожної області України застосовуються відповідні дані світлового клімату. Раніше Україна була поділена всього на 2 зони. До однієї входила Одеська область і АР Крим, а до іншої – вся решта території. Проте це не зовсім коректно. Тому під час оновлення ДБН щодо природного і штучного освітлення ми конкретизували карту світлокліматичного районування і розширили зонування України до 4-х зон. Щоб в приміщеннях забезпечувався необхідний рівень інсоляції і комфорту для людей», – повідомив  заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Читайте також: Як підготувати квартиру для оренди: 3 поради для власника

Територія України розподіляється на такі світлокліматичні зони:

  • Зона I – Житомирська, Хмельницька, Тернопільська, Рівненська, Івано-Франківська, Львівська, Волинська області;
  • Зона ІІ – Закарпатська, Чернівецька, Вінницька, Київська, Чернігівська, Сумська,  Харківська, Полтавська, Черкаська області;
  • Зона ІІІ – Кіровоградська, Дніпропетровська, Донецька, Луганська області;
  • Зона IV – Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька області, АР Крим.

Раніше повідомлялося, що у Києві продовжують встановлювати на вулицях міста LED-освітлення. Цього року виконано близько 17% робіт і освоєно майже 156 млн. гривень. За словами директора КП «Київміськсвітло» Володимира Круценко, якщо такий темп і фінансування збережеться, все освітлення в столиці буде замінено на LED через п'ять років.

Джерело