Реєстрація /

Купівля квартир в розстрочку скоротилася, іпотека не впливає на ринок – криза на ринку новобудов

На первинному ринку житла в умовах карантину відзначається великий спад

На ринку первинного житла в Україні та Києві слід очікувати скорочення продажів і падіння частки квартир, куплених в розстрочку. Іпотечне кредитування, як і раніше, мінімально впливає на ринок нерухомості.

Такі показники озвучив співвласник і партнер інвестиційно компанії InCo home Богдан Серотюк. Він ґрунтується на даних про продажі житла на первинному ринку за 1 квартал 2020 року і відзначає, що за підсумками 3 перших місяців вже було зниження продажів квартир в новобудовах на 15%.

Стаття по темі: Як виживуть новобудови Києва під час карантину: прогнози і думки експертів

«За підсумками січня-березня цього року розстрочка займала 30% в загальній структурі продажів і цей відсоток залишається незмінною вже протягом багатьох років. У перспективі перед ринком буде завдання зберегти його близьким до минулих показниками. Динаміка перших трьох місяців показує, що в січні 40% покупок здійснювалися в розстрочку, в лютому вже 34%, а в березні тільки 20% покупців скористалися розстрочкою. Іпотека як і раніше не впливає на ринок, в середньому в місяць продається 3-4 квартири з залученням банківського кредитування», – дані InCo home говорять про падіння продажів квартир в розстрочку і під іпотеку в 1 кварталі 2020 року.

Нагадаємо, що в кінці січня 2020 року Національний банк України знизив облікову ставку до 11%. Забудовники очікували зниження ставок по іпотеці до 7-8% до кінця року, а в лютому вже гравці ринку нерухомості зафіксували зростання угод з використанням іпотечного кредитування. Однак в умовах карантину очевидно, що повноцінний перезапуск іпотеки в Україні знову відкладено.

Джерело