Реєстрація /

Експерт розповів, що потрібно, щоб уникнути появи довгобудів за час карантину

Багато проектів можуть зупинитися.

Щоб уникнути появи довгобудів, Кабінет міністрів України, профільне міністерство разом з спільнотами девелоперів можуть розробити і запропонувати ефективну державну програму з надання короткострокових кредитів під 3-5% строком на 1-2 роки на завершення об'єктів житлового будівництва.

Про це заявив керівник проекту Rusaniv Residence Олександр Ізаров.

«Будівництво може стати однією зі сфер економіки, яка дозволить мінімізувати можливі наслідки економічної кризи. Це і нові робочі місця, і податкові надходження в бюджет країни. Всі прекрасно розуміють, що кожна гривня, залучена в будівництво житла, дає до 7-9 грн ВВП», – вважає Ізаров.

Разом з тим, на його думку, потенціал розвитку ринку, незважаючи на можливу економічну кризу, полягає в будівництві сучасних ЖК комплексної забудови, в партнерських проєктах кількох девелоперів, що дозволяє уникнути непотрібних ризиків, пов'язаних з фінансуванням будівництва.

«Вже зараз більше 60 споруджуваних житлових комплексів – це об'єкти принципово нових форматів, таких, як багатофункціональні житлові комплекси, об'єкти «live-work-play» та ін. При цьому більшість таких проєктів створюється в партнерстві 2-3 девелоперських компаній і при наявності фінансового ресурсу в розмірі 50-60% від кошторисної вартості будівництва. Такі засоби дають можливість протягом мінімум 1 року будувати, не залучаючи кошти інвесторів-покупців квартир. І саме такий підхід може стати напрямом в розвитку ринку будівництва житла на найближчі 3-5 років», – підсумував Олександр Ізаров.

Стаття по темі: Коли ринок нерухомості відновиться після карантину

Які заборони продовжують діяти до 11 травня

Нагадаємо, що тотальний карантин в Україні спочатку був введений більш ніж на місяць – з 17 березня до 24 квітня. З тих пір діє велика кількість обмежень і заборон:

  • заборонені регулярні і нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міжміському внутрішньообласному та міжобласному сполученні;
  • Заборонені перевезення більше 10 пасажирів одночасно в трамваях, тролейбусах і автомобільному транспорті, в автобусах, що виконують регулярні пасажирські перевезення на міських маршрутах;
  • заборонені перевезення пасажирів метрополітеном в Києві, Харкові та Дніпрі;
  • заборонено перевозити пасажирів залізничним транспортом у всіх видах внутрішніх повідомлень (приміському, міському, регіональному і далекому);
  • заборонено проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, в яких бере участь більше 10 осіб;
  • тимчасово припинено роботу закладів громадського харчування (ресторани, кафе), торгово-розважальних центрів, установ розважальної діяльності, фітнес-центрів.

Стаття по темі: Через карантин популярна оренда будинків під Києвом: які напрями користуються попитом

Джерело