Реєстрація /

Для мешканців приватних будинків змінили ДБН

Відрегулювали питання садівництва.

У новій садибній забудові встановлено мінімальну відстань від межі сусідської ділянки, на якій дозволено висаджувати дерева.

Норма стосується лише нової садибної та дачної забудови і вступає в дію з 1 жовтня цього року.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе. 

«Важливе питання, яке пропонує вирішити новий містобудівний ДБН «Планування та забудова територій»  – конфлікти і непорозуміння між сусідами по земельним ділянкам, особливо, що стосується висадки дерев на суміжній стороні. Щоб не повторювати сюжетів «Кайдашевої сім’ї», новими нормами встановлено мінімальну відстань, на якій дозволено висаджувати дерева та кущі на суміжній стороні земельної ділянки, щоб не загороджувати сусідів. На інші сторони, наприклад, які межують з вулицею, ці норми не розповсюджуються. Новий ДБН опублікований і набирає чинності вже 1 жовтня», – написав він.

Стаття по темі: Як вигідно продати будинок: 9 способів провести передпродажну підготовку нерухомості

Тепер відстань від межі суміжної земельної ділянки до кущів, які висаджуються, має складати 1 м, до стовбурів дерев – від 4 до 6 м в залежності від крони, але не менше половини її діаметру. 

Раніше повідомлялося, що у 2019 році Департаментом міського благоустрою Київської міськдержадміністрації надано 13 доручень на демонтаж 21 прибудови до будинків. У відомстві зазначають, що зазначені прибудови не мають дозвільної документації, землевідведень і тому подібного.

Джерело