Реєстрація /

Як вигідно продати будинок: 9 способів провести передпродажну підготовку нерухомості

Є способи підвищити оціночну вартість будинку, на що власники не витратять ані копійки

Британський експерт з нерухомості Філ Спенсер у своїй телепередачі дав пораду власникам як вигідно продати будинок і назвав 9 способів підвищити його оціночну вартість до угоди.

За розрахунками Спенсера, на території Великобританії досить вкласти 4 000 фунтів стерлінгів (близько 135 тисяч гривень за офіційним курсом), щоб оцінна вартість будинку підвищилася на 40 000 фунтів (на 1,35 мільйона гривень).

Свої поради, як вигідно продати будинок, Філ дав в передачі, яку опубліковано виданням Daily Mail. Серед названих способів є такі, реалізація яких не буде коштувати власникам нерухомості та копійки.

Як вигідно продати будинок – 9 порад від експерта

Перефарбувати фасад і віконні рами

Як вигідно продати будинок - освіжити фасад і рами

Ніколи не варто недооцінювати важливість «стриманості» – це перше враження, яке ви отримуєте, коли підходите до будівлі з вулиці. Свіжопофарбовані віконні рами (якщо у вас встановлені дерев'яні вікна) покажуть, що ваш будинок в гарному стані, і розвіють побоювання будь-якого покупця про те, що всередині нього ховаються більш серйозні проблеми. Якщо фасад будинку оштукатурений перефарбування дозволить зробити йому миттєву «підтяжку обличчя» (порада не підходить для будинків з зовнішньої цегляною кладкою або ж з облицювальною цеглою).

Стаття по темі: Ремонт квартири з нуля: зробити дизайн квартири в Києві самостійно або краще найняти архітектора?

Оновлення вхідної частини: двері, дверної ручки, новий поштовий ящик

Шліфування і перефарбування вхідних дверей в класичний колір, наприклад, червоний або темно-синій, підійде потенційним покупцям. Якщо ви хочете залучити молодих покупців, скористайтеся журналами інтер'єрів, щоб дізнатися, який відтінок зараз в моді. Купіть нову дверну ручку, номер будинку. Можна придбати новий поштовий ящик з латуні або нержавіючої сталі.

Придумайте назву для свого будинку

Як показують дослідження в Великобританії, придумане ім'я для будинку або маєтки підвищує його вартість на тисячі фунтів. У британців популярністю користуються назви, в яких присутні відсилання до монархії і дворянства: «Crown Cottage» або «Clarence Estate». Такі імена будинків як «Harvest Lodge» або «Owl Corner» викликають асоціації з сільським побутом. Перед тим, як дати ім'я дому, перевірте в Google – може, ваші сусіди вже випередили вас з назвою.

Приведіть у порядок свій сад та газон

Як вигідно продати будинок - приведіть в порядок присадибну ділянку

Почніть з посадки великої кількості барвистих квітів на клумбах і в палісаднику, щоб ваші гості і майбутні покупці позитивно сприймали будинок. Позаду будинку викосили газон, заново засейте травою оголені ділянки землі, проведіть обрізку дерев, кущів, живоплоту, якщо вона у вас є.

Стаття по темі: Податок на нерухомість в 2019 році: скільки і кому платити

Повісьте в будинку дзеркала, приберіть в передпокої

Стиснутий вхід в будинок миттєво відштовхує, однак реальне розширення передпокої обходиться дорого. Замість цього створіть ілюзію більшого простору, вішаючи дзеркала. Приберіть з передпокою велосипеди, пальто, коляски та взуття.

Оновлення кухню і їдальню

Кухня – одне з найважливіших приміщень у будинку, але повне переобладнання обійдеться в десятки тисяч гривень. Проте, простий косметичний ремонт («макіяж», як називає його Філ Спенсер), може творити дива за невелику вартість. Перефарбуйте або замініть дверцята шаф, знайдіть стильні ручки для дверей і ящиків.

Ретельно обробіть і очистіть від накипу крани, якщо сантехніка серйозно застаріла – краще її повністю замінити на бюджетні моделі.

Переобладнання ванної кімнати

Подібний підхід використовуйте і при невеликому ремонті у ванній кімнаті, де стоїть зосередитися на деталях. Для сантехнічних робіт найміть професіонала, щоб не довелося переробляти і не понести додаткових витрат на виправлення власних помилок в при ремонті.

У ванну також купите новий набір кранів, душ з сильним напором води, отмойте або замініть стінки душової кабіни (якщо вона у вас встановлена).

Стаття по темі: Купити землю під будинок в Києві і області: продавці готові знижувати ціну

Ретельне чищення килимів

Щоб оновити килими і килимове покриття варто не тільки попрацювати пилососом, а й віддати їх в чистку. Подібні послуги зазвичай надають на автомийках. Також можна взяти напрокат спеціальне обладнання для чищення килимів або ж запросити клінінгове агентство.

Продайте старі речі і заробіть на косметичний ремонт

Під час підготовки будинку до продажу ви будете перебирати свою домашню кімнату за кімнатою. Скористайтеся можливістю для збору зайвих речей, якими ніхто не користується, ви можете продавати свої непотрібні книги, застарілі дитячі іграшки, старий одяг і меблі. Виручені гроші витратьте на приведення будинку в порядок.

Стаття по темі: Як узаконити самовільне будівництво в Україні у 2018 році: список документів і терміни

Портал столичної нерухомості 100realty.ua публікує поради, як вигідно продати будинок, з урахуванням британської специфіки. У список не був включений пункт про отримання дозволу на перепланування будівлі, що може знадобитися для майбутніх покупців. В Україні подібна процедура регулюється іншими органами місцевої влади. 

Источник