Реєстрація /

Зростання цін на квартири в новобудовах Києва: вибори та нові буднорми – що більше вплине?

Забудовники будуть будувати менше і це призведе до зростання цін

Експерти ринку говорять про те, що з великою часткою ймовірності вартість квартир в новобудовах Києва в поточному році виросте. Великий вплив на цінову корекцію матимуть нові будівельні норми. Портал столичної нерухомості 100realty.ua з'ясовував, що і як буде впливати на первинний ринок в питанні цінових змін.

Нові будівельні норми змінять ціну квадратного метра

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України усерйоз узявся за зміну будівельних норм. Крім поліпшення якості житла, безпеки, комфорту, нововведення можуть спровокувати зростання цін на квадратний метр.

«Нові будівельні норми обмежують поверховість зводяться будинків і щільність населення на 1 гектар забудови (1 гектар - 40% забудови - 450 осіб), забудовники почнуть будувати менше і це призведе до зростання ціни. Кількість квартир, що здаються метрів зменшилася на третину, відповідно падіння житла, що здається вплине на підвищення ціни і дасть можливість створювати розвинені інфраструктури житлових комплексів. Деякі об'єкти так і не почнуть будувати в зв'язку з новими нормами, особливо це торкнеться економ-класу і передмістя», – говорить Максим Барбаш, глава ради директорів компанії GEOS.

Ця думка підтримують і в корпорації «Укрбуд».

«Чим більше житлової площі девелопер створить на освоюваному ділянці, тим більш доступну ціну він зможе запропонувати споживачеві. При цьому супутні витрати, пов'язані з землею, з котловану роботами, з благоустроєм території, створенням нових і реконструкцією старих комунікацій, які не зменшуються пропорційно зменшенню житлової площі. Відповідно, чим менше буде створено квадратних метрів житла, тим вище буде собівартість кожного з них. Обмеження висотності, щільності заселення і забудови - все це, так чи інакше, зменшує обсяги житла, яке може створити девелопер. І якщо площі в умовному будинку буде створено в два рази менше, ніж могло бути створено за старими ДБН, то і продати забудовник зможе в два рази менше, ніж міг би раніше. У той час як всі супутні витрати зменшаться не настільки значно. Очевидно, що без зниження якості будівництва компенсувати зростання собівартості можна підвищенням ціни квадратного метра», – говорить Гліб Шемовнев, прес-секретар корпорації« Укрбуд».

Квартири в новобудовах Києва – що впливає на ціну
Крім поліпшення якості житла, безпеки, комфорту, нові будівельні норми можуть спровокувати зростання цін на квадратний метр

 

Стаття по темі: Розстрочка від забудовника на квартиру в новобудові: вигода чи кабала?

Не всі експерти згодні, що нові ДБН спровокують істотний ріст цін. Так Олександр Панфілов, начальник відділу продажів міні-міста Svitlo Park, вважає, що інші фактори будуть мати більш вагомий вплив.

«Можна припустити, що в 2019-2020 роках буде видано мінімум дозволів на« поодинокі» будинки, будівництво яких було заплановано в уже забудованих масивах. Тобто, ДБН дали чітке розуміння, куди ж рухатиметься ринок. Але навряд чи нові норми нададуть будь-яке пряме вплив на рівень цін для покупців. Вартість житла в певній мірі залежить від рентабельності будівництва, яка в свою чергу підпорядкована вартості будівельних робіт. Таким чином, не ДБН зі своїми цілком розумними «обмежувачами», а саме вартість будівництва будуть впливати на цінову політику забудовників», – говорить Олександр Панфілов.

Собівартість будівництва зросте

На ціни впливатиме зростання собівартості будівництва. Оскільки вона залежить від цін на будматеріали, послуги підрядних організацій та інше, То при зміні цих показників, комерційні ціни на житло можуть змінитися.

Стаття по темі: Що буде з цінами на квартири в Києві в 2019 році

«Вартість будівельних матеріалів може підвищитися на 15-20%, а вартість будівельно-монтажних робіт через брак кваліфікованих кадрів може вирости до 30%», – говорить Владислав Кононов, керуючий партнер AVM Development Group.

«На собівартість вплине зростання заробітної плати через відтік кадрів і подорожчання енергоносіїв», – говорить Максим Барабаш.

Ціни на квартири і вибори в 2019 році

Традиційно на всі сфери економіки впливають виборчі перегони (весною 2019 року в Україні відбудуться вибори президента, а на осінь заплановані вибори Верховної Ради). Що буде в цьому році прогнозувати складно, але те, що ринок нерухомості може «штормити» досить імовірно.

Стаття по темі: Як зареєструвати право власності на квартиру в новобудові: оформляємо документи, знижуємо ризики

«У нинішньому році Україну чекають президентські і парламентські вибори. Як найважливіші політичні події відіб'ються на соціально-економічній обстановці, на стабільності гривні і як результат собівартості будівництва, на рівні доходів українців і їх купівельної спроможності - передбачити практично неможливо. Відповідно, і ціни на житло протягом року можуть змінитися набагато сильніше», – вважає пан Шемовнев.

Як подорожчають квартири в новобудовах Києва в 2019 році

В середньому експерти вважають, що покупці повинні бути готові, що прайс на квартири в нових будинках виросте в середньому на 5-8%, але не більше ніж на 15% в гривні в разі істотних економічних і політичних змін.

Як будуть стримувати зростання цін?

Гліб Шемовнев зазначає, що, не дивлячись на ряд чинників, малоймовірно, що в умовах обмеженої купівельної спроможності ринок буде готовий піти на істотне підвищення цін. Нинішні тенденції свідчать про протилежне – зростання цін намагаються стримувати щосили.

«Є ймовірність, що заради збереження рентабельності проектів ринок в майбутньому буде більше орієнтований на проекти комплексної забудови, де, по суті, з нуля створюються цілі квартали, і простору для маневру у девелоперів значно більше. А ось точкова ущільнювальна забудова, де обмеження зазвичай більш жорсткі, скоріше буде використовуватися для реалізації проектів класу «бізнес» і «преміум», де ціна квадратного метра вище, ніж в більш доступних сегментах. Звичайно, тільки в тих випадках, якщо локація відповідає вимогам високих класів», – говорить він.

Квартири в новобудовах Києва - що впливає на ціну
Нові будівельні норми дали чітке розуміння, куди ж рухатиметься ринок, – вважають експерти (фото kiev4you.org)

 

Статья по теме: Покупка квартиры у застройщика: безопасные и не очень способы инвестирования

Также некоторые проекты могут и вовсе приостановить.

«Сейчас при сбалансированности спроса и предложения, резкое изменение ценовой политики может сделать такие проекты неконкурентноспособными. Поэтому вполне резонно, что многие девелоперы приостановят намеченную на 2019 год реализацию проектов с повышенной этажностью. Сейчас мы можем допустить, что по итогам текущего года количество новых проектов, появившихся на рынке, на 25% будет ниже показателей прошлого года», – прогнозирует Владислав Кононов.

Источник