Реєстрація /

Жити в готелях в Києві стало дорожче: що буде далі

вперше за 5 років на ринку готелів столиці спостерігалося зниження середньоринкових операційних показників

Операційна діяльність готелів в Києві на початку року знизилася, при цьому вартість проживання зростає. Що відбувається на готельному ринку столиці і які перспективи дізнавався портал столичної нерухомості 100realty.ua.

Стагнація або зростання?

Експерти розходяться в думці про те, яка ситуація на готельному ринку Києва. За даними компанії JLL, вперше за останні 5 років на ринку готелів столиці спостерігалося зниження середньоринкових операційних показників. Такими були результати першого півріччя. При цьому ситуація була різною в залежності від класу готелю. Готелі середньої цінової категорії утримували заповнюваність, а ось дорогі готелі відчули падіння попиту.

За словами Радомира Цуркана, керуючого партнера компанії CBRE, за результатами 1 півріччя 2019 року середня заповнюваність готелів Києва склала 51,7% (+0,9 пп г / г). Найбільш високі показники заповнюваності спостерігалися в травні-червні і склали 58,4% і 59,2% відповідно. При цьому коефіцієнт середньої прибутковості одного номера (RevPAR) свідчить про поліпшення операційної ефективності готелів Києва. За підсумками 1 півріччя RevPAR виріс до 1 366 грн. (50,7 дол.) В середньому за період, що склало зростання +14,4%.

Стаття по темі: Чи потрібні Києву нові торгові центри: чи вистачить на всіх відвідувачів

За словами експерта, поліпшення операційної ефективності є не стільки наслідком зростання попиту на готельні номери (+3% г / г), скільки зростанням середньої вартості номера (ADR), яка виросла +14,4% г / г до рівня 2 654грн (98 , 6 дол.) в 1 півріччі 2019 року.

Готельний ринок Києва

Що будували

У першому півріччі 2019 відкрили бутик-готель Riviera по вул. Петра Сагайдачного після ребрендингу, який тривав з 2014 року, де оновлений номерний фонд готелю складає 67 кімнат.

«Крім того, активно розвивається мережа футуристичних капсульних готелів Monotel. Мережа планує розширитися завдяки відкриттю 3 готелів в 2 півріччі 2019 року», – говорить г-н Цуркан.

Більше відкриття великих готелів в Києві до кінця року не намічається.

Що буде далі?

Ринок буде розвиватися. На думку експертів, Київ стає більш цікавий туристам. За даними КМДА за 6 місяців 2019 років Київ відвідало 900 тис. туристів з різних країн. У 2018 році, за даними Київської міськадміністрації, до Києва приїхало 4,5 млн. Туристів, з яких 60% – це гості з інших країн, решта – українці. При цьому не враховувалися ті, хто приїхав працювати, а лише люди, мета відвідин Києва яких, – туризм. Середній термін перебування в столиці – 2-2,5 дня. Якщо раніше близько 50% туристів були з РФ, то зараз це жителі Білорусі, Німеччини, Туреччини, Ізраїлю, США, Ірландії, Великої Британії.

Стаття по темі: Професійні склади в Києві: на ринку дефіцит пропозиції

Авіакомпанія Ryanair стверджує, що бронювання квитків до Києва зросла на 1537% в порівнянні з минулим роком.

«Ми очікуємо подальший розвиток готельного ринку в Києві, з огляду на поліпшення економічної ситуації і зростання пасажиропотоку в аеропортах Києва, який за підсумками 1 півріччя 2019 року зріс на 21%. Так, в аеропорту «Бориспіль» даний показник виріс на 25%, а в аеропорту «Київ» (Жуляни) – на 5%. При цьому, ми очікуємо зростання заповнюваності в готелях класу Economy і Midscale. Що стосується, готелів вищого класу (Upper midscale і Upscale), то не очікується їх активної динаміки в найближчі роки, а попит на номери істотно не перевищить показники попередніх періодів. Окремим напрямком діяльності для готелів даного класу є розвиток апартаментів. Ми очікуємо суттєве збільшення нової пропозиції на ринку готельної нерухомості в 2 півріччі 2019-2020 років за рахунок введення в експлуатацію об'єктів незавершеного будівництва, а також готелів, які знаходяться на стадії реконструкції», – говорить Радомир Цуркан.

Стаття по темі: Орендувати офіс в Києві: ціни ростуть, а пропозиція скорочується

Зокрема, в грудні 2020 року очікується вихід на ринок готелю Sheraton Kyiv Olimpiyskyi, яка знаходиться під управлінням мережі Marriott Hotels & Resort. Запланований номерний фонд готелю складе 208 номерів.

Источник