Реєстрація /

Судова практика: як безкоштовно отримати земельну ділянку в Україні

Верховний суд України дав роз’яснення, як домогтися безкоштовного отримання земельної ділянки

Опубліковано роз’яснення щодо застосування ст. 118 Земельного кодексу, яка передбачає безкоштовне отримання земельної ділянки громадянами України. На практиці отримати земельну ділянку безкоштовно дуже важко, а інколи й неможливо через позицію місцевих органів влади, які часто-густо надають необґрунтовані відмови.

Видання «Судово-юридична газета» наводить практику Верховного суду України. З пояснень зрозуміло, що безкоштовне виділення землі громадянам проходить важко, а законодавство містить суперечливі норми.

Як безкоштовно отримати земельну ділянку – норми законодавства

Конституція України гарантує право власності на землю у статті 14. Основний закон передбачає, що це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

Стаття по темі: Які податки і витрати при купівлі квартири в новобудові в Україні

Відповідно до Земельного кодексу України органи виконавчої влади або органи місцевого самоврядування передають землю громадянам України безкоштовно у власність або надають в оренду земельні ділянки для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель і гаражного будівництва.

Який алгоритм безкоштовної передачі земельної ділянки

Стаття 118 Земельного кодексу чітко описує порядок дій з безоплатного отримання земельної ділянки:

  1. Громадяни  подають клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування.
  2. У клопотанні зазначається цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри.
  3. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки, погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб) та документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі (у разі надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства).

Стаття по темі: Як перевірити дані в Держреєстрі прав на нерухоме майно та захиститися від шахраїв

Цільові призначення земельної ділянки, яка передається безкоштовно

  • для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянського господарства;
  • для ведення садівництва;
  • для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки);
  • для індивідуального дачного будівництва;
  • для будівництва індивідуальних гаражів у межах норм безоплатної приватизації.

Орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність, розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову.

Чому відмовляють в безкоштовному виділенні земельної ділянки

Органи місцевого самоврядування нерідко відмовляють в безкоштовному виділенні землі. Найчастіші причини для відмови – «відсутність вільних земельних ділянок» або наявність черги на отримання землі. Іноді заяви громадян навіть не розглядаються на засіданні місцевої ради.

Стаття по темі: Посилено захист прав власності на нерухомість: що змінилося

Також складною є процедура оскарження відмови у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність. Суд має задовольняти позови громадян та мусить зобов’язати орган місцевого самоврядування повторно розглянути заяву.

Законодавство містить чіткі причини обґрунтованої відмови у безкоштовному виділенні землі. Головною з них є невідповідність місця розташування об’єкту вимогам законів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань. Важливо, що в Україні немає резервування земель, тому відмова через існування «черги» на землю є безпідставною.

Що вирішив Верховний суд України з питання безкоштовного отримання землі

Прикладом є судова справа №819/570/18, в якій Верховний суд України прийняв остаточне рішення в вересні 2019 року. Судовий спор виник між громадянином та сільрадою, яка тричі відмовляла в виділенні 12 соток землі для будівництва та обслуговування житлового будинку. Позивач тричі через суди нижчої ланки оскаржував відмови, але місцевий орган влади все одно не прийняв відповідного рішення.

Стаття по темі: Як безкоштовно приватизувати квартиру або кімнату в гуртожитку в України: перелік документів та зразок заяви на приватизацію житла

Верховний Суд встановив, що у сільради не було підстав для відмови громадянину, який подавав клопотання згідно ст. 118 Земельного кодексу. Згідно законодавства, якщо орган місцевої влади протягом 1 місяця не надав дозвіл на розробку проекту землеустрою, то громадянин України може замовити проект самостійно та протягом 30 діб письмово повідомити про це місцеву владу. До повідомлення він додає договір на виконання робіт із землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Источник

Теґи