Реєстрація /

Безкоштовна приватизація землі в Україні у 2019 році: ціни та терміни

Безкоштовна приватизація земельної ділянки дозволила 9,5 мільйонам українців стати землевласниками. Оформлення безоплатної приватизації земельних ділянок проводиться на підставі Земельного кодексу України (ст. 116, 118 і 121).

Безкоштовна приватизація земельної ділянки для громадян України – види земель

  • Для ведення фермерського господарства в розмірі земельної частки (паю) (від 1,1 гектара в Івано-Франківській області до 8,8 гектара в Луганській області, в середньому по території України - 4 гектара)
  • Для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара;
  • Для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара;
  • Для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара;
  • Для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара;
  • Для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

Один громадянин України має право отримати по кожному з цих видів земель по одній земельній ділянці. Потенційно кожен українець протягом життя може безкоштовно приватизувати 6 земельних ділянок на площею до 6,4 га. Однак в системі Державного земельного кадастру відсутній уніфікований облік підстав отримання земельної ділянки за кожним власником, а також відсутні відомості про 3 млн сформованих земельних ділянок.

Безкоштовна приватизація земельної ділянки означає, що не потрібно платити її вартість, але не означає безкоштовність процедури її оформлення. Вартість офіційних платежів оформлення земельної ділянки буде коливатися в межах 3-45 тисяч гривень в залежності від регіону, особливостей території, місцезнаходження земельної ділянки, його конфігурації, історії та особливостей території, досвіду землевпорядника і від участі в цьому процесі сусідів.

Стаття по темі: Оцінка землі в Києві: визначення ринкової ціни на землю на конкретному прикладі

Основна частина офіційних платежів витрачається на оплату робіт землевпорядника. Закон України «Про захист конституційних прав громадян на землю» визначає, що роботи землевпорядників стоять 153 грн. Фактично землевпорядні організації укладають договори про розробку проектів землеустрою в розмірі 153 грн, а роботи по геодезії, камеральні роботи і взаємодії з органами державної влади за додатковим договором обходяться від 3 до 15 тисяч гривень.

За часом офіційні процедури з безоплатної приватизації земельної ділянки тривають до 9 місяців. Залежно від місця розташування ділянки цей термін може коливатися від 3 місяців до 3 років.

безкоштовна приватизація землі в Україні
Як проходить безкоштовна приватизація землі в Україні (схема підготовлена «Офісом ефективного регулювання» (BRDO) в рамках розробки «Зеленої книги» з дерегуляції ринку землі)

На всіх перерахованих землях допускається будівництво нових об'єктів. Навіть на сільгоспземлях, не заборонено будівництво будинків і споруд, необхідних для ведення сільського господарства. Земельні ділянки для садівництва використовуються також для будівництва індивідуальних житлових будинків садибного типу.

У великих містах земельні ділянки для обслуговування та будівництва садиб, отримані шляхом безкоштовної приватизації, нерідко викуповують для будівництва багатоквартирних житлових будинків. Земельні ділянки для ведення особистого господарства та садівництва також викуповують для будівництва, але за ними необхідно провести зміну цільового призначення земельної ділянки.

Безкоштовна приватизація земельної ділянки (список обов'язкових процедур)

  1. Отримання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки;
  2. Розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки;
  3. Погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки;
  4. Державна реєстрація земельної ділянки в Державному земельному кадастрі;
  5. Затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки органом державної влади або органом місцевого самоврядування (розпорядником земель державної або комунальної власності).
  6. Державна реєстрація права власності на земельну ділянку в Державному реєстрі прав на нерухоме майно та обтяжень.

В якості висновку можна відзначити, що безкоштовна приватизація земельної ділянки в Україні складно реалізується на практиці. Кількість вільних земель скоротилася і розпорядники земель не зацікавлені передавати їх без вигоди для себе або свого регіону. Чим більш економічно розвинений регіон, тим складніше отримати земельну ділянку в рамках безкоштовної приватизації.

Стаття по темі: Купити землю під будинок в Києві і області: продавці готові знижувати ціну

Частина громадян зловживає відсутністю контролю з боку держави і оформляють на себе кілька земельних ділянок по одному виду земель безоплатно в різних регіонах. Інші громадяни не вирішуються використовувати цей механізм жодного разу протягом життя.

Источник

Теґи