Реєстрація /

Скільки платять за комуналку мешканці новобудов: за що їм доводиться доплачувати

Порівняння вартості комунальних послуг в новобудовах і старих будинках

Комунальні витрати в новобудовах включають в себе не тільки звичні платежі за квартиру і енергоресурси, а й вартість послуг, які підвищують комфорт і безпеку проживання. Портал «Столична нерухомість» 100realty.ua з'ясував, за що платять мешканці новобудов і наскільки відрізняються їхні витрати, в порівнянні з проживанням в будинках старого житлового фонду.

За що в новобудовах платять менше, ніж в старих будинках

Витрати на утримання квартири в нових і старих будинках суттєво різняться. За словами Вікторії Берещак, експерта ринку нерухомості, основна частина витрат, які лягають на плечі власника, – це житлово-комунальні платежі.

В комунальні платежі входять:

  • утримання житлового приміщення (послуги керуючої компанії, утримання, обслуговування, поточний ремонт загального майна),
  • комунальні послуги, які споживаються спільними зусиллями (світло, опалення в парадному, система-контролю доступу, охорона території, розумне відеоспостереження, вивезення сміття тощо),
  • особисте споживання комунальних послуг (вода, електрика, опалення).

«На відміну від старих будинків зі зношеними інженерними мережами, а особливо електричні мережі, які не передбачають пропускну здатність і навантаження для комфортного проживання в наші дні, не кажучи вже про покинутих під'їздах, коридорах, ліфтах, які потребують негайного ремонту, нові будинки, на 100% виграють у всьому», – впевнений голова ради директорів компанії GEOS Максим Барбаш.

За його словами, економія на енергоресурсах може бути до 70%, в порівнянні зі старими будинками.

Стаття по темі: Популярні квартири на ринку нерухомості Києва: що користується підвищеним попитом в 2021 році

«Сучасна ліквідна новобудова є великою енергозберігаючу систему. Завдяки впроваджуються енергоефективними технологіями і матеріалами, в тому числі розумним технологіям енергозбереження з хорошими теплоізоляційними показниками і споживання (датчики руху в місцях загального користування для включення світла тільки по потребі, смарт-освітлення на вулиці і т.д) вдається знизити комунальні платежі за спожиті ресурси в новобудовах в середньому на 30% в порівнянні зі старим житловим фондом», – говорить експерт ринку нерухомості Вікторія Берещак.

За що мешканці новобудов платять набагато більше

Скільки платять за комуналку мешканці новобудов

Інфраструктура житлових комплексів істотно відрізняється від прибудинкової території будинків старого житлового фонду. Тому жителі нового житла доплачують за свій комфорт.

«У разі, якщо в комплексі передбачений консьєрж і додаткові опції сервісу, такі як доставка, клінінг, сезонна миття вікон, то власник, зрозуміло, окремо оплачує вартість послуг консьєрж-сервісу. Вона може досягати і 5-10% від загальної суми за комунальні послуги», – вважає Вікторія Берещак.

Чим більше, наповнення і різноманітніше прилегла територія, тим складніше інженерні системи, дорожче використовувані матеріали, застосовані в обробці, а відповідно вище технічне обслуговування і утримання будинку та прилеглої території.

Якісні інженерні системи, будь то система очищення і фільтрації води до рівня питної, приточно-витяжна вентиляція, якість тепло- і електромереж, також вимагають ретельного догляду, їх обслуговування закладено в платежі за комунальні послуги.

Стаття по темі: Розстрочка від забудовника в 2021 році: які умови, відсотки та строки

«Істотна стаття витрат – забезпечення безпеки. У неї входить організація контролю доступу, обслуговування шлагбаумів і камер відеоспостереження, послуги охоронної структури. Може досягати 20% від загального чека», – говорить експерт.

Сервісні платежі при цьому різні в різних новобудовах.

«Треба чітко розділити комунальні та сервісні платежі. Що в нових, що в старих будинках комуналка розраховується за затвердженими державою тарифами на воду, електрику, каналізацію та інше, а ось сервісні платежі вже залежать від того, хто керує будинком. Чим вище рівень будинку, тим, звичайно, вище сервісні платежі. У базовий набір послуг входить вивезення сміття, прибирання місць загального користування, прибирання прибудинкової території, заміна лампочок в під'їзді і інші життєзабезпечуючі послуги. Понад це вже йдуть послуги адміністратора та охорони, благоустрій території, зовнішнє декоративне освітлення, послуг у вигляді коворкінг, лобі, міні-спортзалів, консьєржа, вигулу собак і так далі і тому подібне», – каже Андрій Рижиков, СEO і керуючий партнер девелоперської компанії DC Evolution.

Скільки «переплачують» за сервіс жителі новобудов в Києві

Скільки платять за комуналку мешканці новобудов

За словами Андрія Рижикова, цінник за сервісні послуги в Києві дуже різний, до того ж, що за однакову ціну можна отримати дуже різний рівень сервісу – різниця коливається від 5 до 45 грн. за кв. м.

«Проблема в тому, що практично в будь-яких будинках є близько 20% неплатників, що не дозволяє керуючої компанії нарощувати фонди під майбутні планові або позапланові ремонти. Тому, коли трапляється якийсь колапс, наприклад, згорів двигун ліфта, мешканцям будинку доводиться додатково оплачувати цей ремонт, оскільки в резервному фонді немає грошей», – каже він.

Експерти рекомендують перед покупкою квартири в новому будинку дізнатися про розмір майбутніх комунальних платежів. Таку інформацію потрібно взяти у забудовника або знайти на формах, на яких обговорюють новобудови Києва. Там жителі побудованих нових будинків діляться такою інформацією.

Источник