Реєстрація /

Розстрочка від забудовника в 2021 році: які умови, відсотки та строки

Майже третина угод з купівлі квартир в новобудовах оформляється через розстрочку. Цей показник тримається багато років

За останній рік змінилися умови розстрочки від забудовника. Карантин та коливання ринку змусили забудовників «відкоригувати» програми розстрочки на квартири в новобудовах.

Які умови та види розстрочки від забудовника, дізнавався портал «Столична нерухомість» 100realty.ua.

Як виглядає розстрочка сьогодні

Багато років поспіль забудовники надавали безпроцентну розстрочку до дати введення будинку в експлуатацію. Зараз умови трохи змінилися і забудовники не фіксують ціну до дати введення будинку в експлуатації або ж прив'язують вартість до курсу долара.

«Розстрочок сьогодні дійсно багато: є пропозиція на 12, 24, 36 місяців, в окремих проектах навіть на п'ять років – все залежить від фінансової спроможності забудовника і наявності власного капіталу для реалізації проекту. При цьому важливо розуміти, що можливість відстроченої оплати, навіть якщо вона нібито безвідсоткова, в будь-якому випадку закладена у вартість квадратного метра», – каже Андрій Рижиков, СEO і керуючий партнер девелоперської компанії DC Evolution.

«Наші умови розстрочки« підлаштуватися» під карантинні обставини – ми стали більш гнучкими в питаннях першого внеску і тривалості розстрочки. Розстрочка, яку надає компанія GEOS, є безпроцентна. На даний момент, можу сказати, що близько 70% покупців в об'єктах комфорт-класу нашої компанії купує нерухомість в розстрочку. Відносно об'єктів бізнес-класу, вони традиційно купуються без залучення інструментів розстрочки, або з розстрочкою на нетривалий термін», – зазначає голова ради директорів компанії GEOS Максим Барбаш.

За словами Вікторії Берещак, експерта ринку нерухомості, за карантин обсяг розстрочки в структурі попиту виріс на 15%.

«Квартиру в розстрочку розглядають в декількох цілях. Наймасовіший варіант – знизити фінансове навантаження, вибрати зручний графік платежів і отримати можливість заїхати в свій будинок, не витрачаючи на знімання житла. В основному пропозицію по розстрочці не перевищують циклу девелопменту, тобто до введення в експлуатацію. Однак ряд компаній пропонує тривалу розстрочку терміном до 3, 5, 7 і навіть 10 років в окремих проектах», – наводить Берещак актуальну інформацію про первинний ринок.

Читайте також: Керівник Stolitsa Group Соколовський про меморандум щодо завершення будівництва об'єктів «Аркади». Деталі

У забудовників завжди був індивідуальний підхід до розстрочення. Виходячи з можливостей покупця, вони могли запропонувати декілька варіантів розстрочки.

«В минулому році розстрочка стала ще більш гнучкою, але початковий внесок залишився головним її умовою – 30-70% від вартості житла. За останній нестабільної рік людям було важко спрогнозувати рівень своїх постійних доходів, тому загальний попит на розстрочку не такий високий, як був раніше. Ті, хто відчуває фінансову стабільність, вирішується на розстрочку до півроку, максимум на рік. І це в основному покупці, яким не вистачає до повної оплати 20-30%. Перевага в тому, що перші 6-12 місяців можуть бути без подорожчання квадратного метра або переплати», – говорить Віталій Грусевич, голови правління The Wall-Ukraine.

В інвестиційній компанії InCo home відзначають, що незважаючи на активний інтерес до іпотеки, поки для покупців на первинному ринку нерухомості залишається більш актуальним механізм розстрочки. У структурі продажів компанії (в портфелі – 16 нових ЖК) за 1 квартал 2021 року було укладено 20 іпотечних договорів з понад 30 поданих запитів. Нерідко самі інвестори відмовляються від іпотечного кредитування через невідповідні умови. Понад 100 угод оформлені через розстрочку від забудовника. У InCo home констатують, що приблизно 30% угод купівлі житла оформляється через розстрочку і цей показник тримається вже багато років.

Види розстрочок від забудовника навесні 2021 року

Розстрочка від забудовника в 2021 році

На ринку є 2 варіанти розстрочок: короткі (до 3 років) і довгострокові (до 10 років). Останній варіант є альтернативою банківському кредиту.

Як правило, компанії, які працюють з тривалою розстрочкою (термін розстрочки більше 3 років), розробляють лінійку пропозицій під різні запити щодо термінів: до року, до трьох, до п'яти. По-перше, від цього залежить націнка на квадратний метр. По-друге, навантаження на покупця. Формат виплати, як правило, щомісячний або щоквартальний. «Інтергал-Буд» був першопрохідцем в цьому продукті, зараз девелопер пропонує у всіх своїх проектах «комфорт+» сегмента розстрочку до 5 років. «КАН Девелопмент» активно просуває розстрочку на 7 років, група компаній DIM в залежності від проекту теж тестує тривалу розстрочку від 2 років 10 місяців до 5 років. В основному ж, по ринку мова йде про термін в 1-2 роки до введення в експлуатацію.

Дізнайся актуальні ціни: Огляд ринку новобудов Києва в березені 2021 року

За словами Вікторії Берещак, друга причина популярності розстрочки – «можливість озирнутися на місцевості», оцінити динаміку будівництва та виконання компанією зобов'язань. Як правило, в такому випадку розстрочку беруть на термін до року. Інвестор хоче перевірити і переконатися в тому, що не прогадав з вибором. Якщо цикл будівництва стабільний, темпи не відстають, то розстрочку закривають і стають повноправними власниками, чекаючи ключів до введення.

«Такий формат, до речі, збільшив свою присутність в структурі попиту в період локдауна, особливо в бізнес-сегменті. З одного боку, багато хто розглядав інвестиції в бетон як альтернативу знижується місяць до місяця відсотками за банківськими депозитами, але з іншого, всерйоз побоювалися ідеального шторму на ринку нерухомості через наслідки коронавируса, колапсу з ДАБІ, спадщиною проблемних компаній. Розстрочка до року часто може бути абсолютно без націнки вартості або з мінімальним збільшенням вартості, тривалі програми припускають в залежності від терміну збільшення вартості квадрата. Зазвичай зростання ціни квадратного метра в разі розстрочки становить від 40 до 120 дол.», – каже експерт.

Переваги розстрочки від забудовника

Головний плюс – це можливість купити квартиру, не маючи відразу всієї суми, особливо в умовах відсутності масової іпотеки. Державна іпотека надається на купівлю першого житла, а для тих, хто інвестує в квадратні метри і у кого вже є у власності нерухомість, розстрочка хороший спосіб купити, не маючи всієї суми.

«Безперечна перевага програм розстрочки у відсутності прихованих платежів: людина відразу отримує вартість квадрата вище, ніж при 100% оплаті, вносить аванс - в середньому від 15 (рідше) до 30% вартості житла і розбиває залишок рівними платежами. При цьому, якщо людина купує квартиру на етапі котловану в ліквідному комплексі, то за цикл будівництва він може як раз практично нівелювати переплату по розстрочці за рахунок зростання вартості квадратного метра. В даний момент це в середньому 25-30% зростання вартості квадрата в популярних форматах «комфорт +», а також 30-40% в бізнес-сегменті. Цикл проекту розглядає середній - 1,5-2 року», – говорить Вікторія Берещак.

Стаття по темі: Що буде з цінами на нерухомість Києва – прогнози девелопера та відомого економіста

На думку експертів, навіть в разі активного розвитку іпотечного кредитування, на первинному ринку завжди буде розстрочка, оскільки це більш простий спосіб купити нерухомість. Не потрібно додатково витрачати гроші на страхування, доводити свою платоспроможність та інше.

Источник