Реєстрація /

Поради експертів: як підготувати квартиру до продажу та швидко знайти покупця

Якщо ви хочете швидко продати квартиру, варто підготуватися до презентації об'єкту та угоди. Освіжити інтер'єр, підготувати документи до угоди, вивчити юридичні питання – ось неповний перелік питань, з якими зіткнеться продавець квартири в Києві.

Портал «Столична нерухомість» 100realty.ua з'ясував, як швидко продати квартиру.

Візуальна підготовка

Для початку необхідно підготувати до перегляду квартиру – радить Генеральний директор АН «Благовіст» Олена Бібєрова: «Перший етап – це подивитися подібну пропозицію, яка вже є на ринку. Це важлива частина підготовки та займає досить багато часу, але має велике значення. Такий аналіз дозволяє оцінити конкурентні переваги вашої квартири і тому планувати рекламну компанію. Порівняльну характеристику та свої рекомендації дають консультанти з нерухомості, тому якщо ви хочете заощадити свій час та сили, то краще звертатися до професіоналів. Водночас, це можна зробити і самостійно».

як швидко та вигідно продати квартиру

Важливою, за словами Олени Бібєрової, є презентабельність квартири. Це насамперед стосується чистоти та відсутності речей, які можуть відволікати увагу покупця (фотографії, елементи інтер'єру, домашні тварини та ін.). Щодо того, що можна покращити, рекомендації повинен давати консультант з нерухомості, можливо, це будуть дрібниці, такі як зміна яскравості освітлення, якщо квартира темна.

«Чи потрібно робити косметичний ремонт чи ні – це завжди вирішується індивідуально, іноді краще продавати квартиру у тому вигляді, в якому вона є. Іноді варто «освіжити» шпалери і квартира відразу стане в рази привабливішою. Це рішення також потрібно приймати, виходячи з конкурентного аналізу пропозиції», – каже експерт.

Стаття по темі: Які податки в 2022 році при купівлі квартири в новобудові

Найчастіше покупцям подобаються світлі, чисті квартири без зайвих речей та меблів з яскравим освітленням. Також перед продажем потрібно перевірити, щоб у квартирі на стінах, вікнах, санвузлах та інших приміщеннях не було цвілі.

Підготовка документів для швидкого продажу квартири

як швидко та вигідно продати квартиру

Далі необхідно підготувати всі документи, перевірити їхню наявність – говорить адвокат, партнер ЮК ASA GROUP Максим Колдоба: «Насамперед хочеться відзначити, що тягар перевірки документів при здійсненні угоди купівлі-продажу нерухомості більше лежить на покупці, оскільки саме йому необхідно переконатися в тому, що квартира, яку він купує, не має якогось підводного каміння, прихованих проблем, обтяжень , чи немає в історії створення (будівництва) квартири та переходу права власності на неї якихось порушень законодавства, які можуть згодом призвести до повернення квартири до первинного власника. Незважаючи на це, продавцю так само необхідно бути уважним під час укладання договору купівлі-продажу квартири. Насамперед, продавцю необхідно перевірити справжність грошових купюр, якщо оплата здійснюється шляхом готівкового розрахунку, або наявності у покупця відкритого рахунку з акумульованою сумою грошових коштів при проведенні безготівкового розрахунку. Крім того, продавцю обов'язково необхідно перевірити умови договору купівлі-продажу, а саме умови оплати та переходу права власності на квартиру, щоб не залишитись і без квартири, і без грошей».

Стаття по темі: Тенденції 2022 року, які впливатимуть на ринок житлової нерухомості

У цьому більше ризиків несе покупець.

«Коли покупець чи продавець «сам собі юрист, ріелтор, оцінювач тощо.», то спектр ризиків під час укладання таких угод дуже широкий – від невигідного чи неоднозначного йому викладу умов договору (через звичайної неуважності, незнання законодавчих і правої техніки укладання договорів, неправильного розуміння положень закону) до обману та шахрайства. При цьому якщо для продавця нерухомості головний і по суті єдиний ризик полягає в тому, щоб своєчасно і повністю отримати гроші від покупця (тут істотно знижуються ризики, якщо зазначена в договорі ціна відповідає фактичної, а розрахунок проводиться в безготівковому порядку), то покупець завжди ризикує більше продавця, адже для нього ризик полягає в тому, що він може залишитися і без квартири, і без грошей», – описує ситуацію партнер JN Legal Сергій Дахновський.

Для здійснення операції купівлі-продажу квартири продавцю, за словами Максима Колдоби, необхідно підготувати такі документи:

  • особисті документи продавця: паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтво про шлюб (якщо продавець перебувати у шлюбі) та дозвіл другого з подружжя, рішення органу опіки та піклування, якщо у продавця є неповнолітні діти, прописані у квартирі;
  • документи на квартиру: правовстановлюючий документ на квартиру (договір купівлі-продажу, свідоцтво про право власності, свідоцтво про право на спадщину за законом або за заповітом, договір довічного утримання, спадковий договір, договір міни, рішення суду, якщо право власності отримано відповідно до ним), вилучення з держ. реєстру майнових прав на нерухоме майно, технічний паспорт на квартиру, оцінка квартири, довідка про зареєстрованих осіб у квартирі.

Стаття по темі: Які податки на продаж нерухомості у 2022 році – зміни в законах та правилах оподаткування

Що змінилося у законодавстві

За словами юристів, за останній рік не змінилася процедура проведення угод. Проте, попередній 2021 рік став інноваційним у розумінні впровадження електронних систем та сервісів, стверджує адвокат АО «Місечко та Партнери» Ірина Усиченко: «Так, у грудні 2021 року було розпочато роботу Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва – загальний офіційний портал, який містить технічні паспорти, матеріали інвентаризації та інвентаризаційні справи. Дана система дозволяє фахівцям Бюро технічної інвентаризації або приватним конторам наділеним такими функціями створити такі документи, вносити зміни та перевіряти дані в них. З липня 2021 року було запроваджено роботу Єдиної бази звітів про оцінку – сервіс автоматичної оцінки нерухомості. Розрахована в базі вартість майна є рекомендованою та сторони можуть отримати звіт у стороннього сертифікованого оцінювача, проте розрахована останнім оцінка не може бути меншою або більшою ніж на 25 відстаней від автоматично визначеної сервісом».

Також з грудня 2021 року отримати виписку про речові права на нерухомість та інформацію про обтяження майна, крім Державного реєстру прав на нерухоме майно, стало можливим за допомогою онлайн-порталу «Дія».

Источник