Реєстрація /

Ошукані інвестори житла чекають від влади законів та заборон

Мінрегіонбуд ініціював перегляд законопроектів щодо захисту прав інвесторів в житлове будівництво

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України має намір внести новий законопроект про захист прав житлових інвесторів. Документ напишуть у співпраці з громадянами, які стали жертвами недобросовісних компаній при покупці квартири в новобудовах Києва і не змогли отримати оплачені квадратні метри.

Під час «круглого столу» з інвесторами заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Лев Парцхаладзе підкреслив, що мета зустрічі – зібрати головні проблеми і відобразити шляхи їх вирішення в майбутньому законі.

Стаття по темі: Проблемні житлові комплекси: чи є у них майбутнє?

На зустрічі з Парцхаладзе голови громадських організацій інвесторів озвучили головні невирішені проблеми ЖК, які були недобудовані або не введені в експлуатацію. Нерідкі випадки, коли інвестори стали жертвами шахрайських схем з розкраданню грошей, зібраних громадянами під будівництво житла. У «круглому столі» взяли участь жителі Києва, Броварів і Ірпені та інших міст, де найбільш висока концентрація проблемних об'єктів.

Зустріч у Мінрегіоні з проблем ошуканих інвесторів у житлове будівництво
У Мінрегіоні обговорили майбутній закон про захист прав інвесторів в житлове будівництво

 

Зміст законопроекту можна розділити на кілька блоків. Документ має врегулювати відносини забудовників з інвесторами і органами влади, привести до єдиного знаменника правила укладання договорів інвестування. Окреме питання - правила виділення і користування землею під житлове будівництво.

Блок 1. Захист ошуканих інвесторів

  • визначення органу влади, який присвоює житловому комплексу статус «проблемного об'єкта»;
  • визначення джерел фінансової компенсації ошуканим інвесторам;
  • при передачі проблемного об'єкта на баланс кооперативів інвесторів ввести в наглядову раду представників місцевої влади.

Блок 2. Покарання за порушення на ринку житлового будівництва

  • ввести кримінальну відповідальність для забудовників, що допускають грубі порушення прав інвесторів;
  • запровадити відповідальність для контролюючих органів, які допустили порушення законодавства при зведенні інвестиційного житла;
  • зобов'язати девелоперів вказувати терміни здачі об'єктів в договорах інвестування і виплачувати компенсацію в разі зриву дат запуску ЖК в експлуатацію.

Аналітика по темі: Огляд ринку новобудов Києва: червень 2018 р.

Блок 3. Фінансові та правові інструменти

  • обов'язкове страхування забудовниками ЖК на випадок незавершеного будівництва;
  • заснувати Фонд страхування інвестицій в житло (за аналогією з Фондом гарантування банківських вкладів фізосіб);
  • створити єдиний держреєстр договорів інвестування житла, щоб уникнути продажу однієї квартири декількома фізособам;
  • затвердити єдиний зразок договору про інвестування в будівництво житла;
  • заборонити будівництво інвестиційного житла на орендованій землі. ЖК будуватимуться тільки на ділянках, виділених органом місцевої влади компанії-забудовнику;
  • зобов'язати забудовників проводити нульовий цикл будівництва до початку продажу об'єкта.

На зустрічі в Мінрегіоні з вуст інвесторів, які зневірилися отримати квартири, звучали і більш радикальні пропозиції. Одна з них – на державному рівні ввести заборону або тимчасовий мораторій на укладання інвестиційних договорів на будівництво ЖК.

Стаття по темі: В якій новобудові купити квартиру в Києві в 2018 році

Нагадаємо, що в 2017 році столичний Містобудівний кадастр нарахував близько 70 незаконно побудованих житлових будинки. Жертвами обману стали тисячі людей. Найбільша кількість ошуканих інвесторів - серед клієнтів компаній «Уко-Груп» і «Сіті-Груп», пов'язаних з Анатолієм Войцеховским.

Минулого літа мешканці кількох ЖК на Харківському шосе провели серію акцій протесту, вимагаючи ввести нові будинки в експлуатацію, подати в них гарячу і холодну воду, опалення та електрику.

Источник