Реєстрація /

Оренда квартир в Києві: ринок змінився, на які ціни можуть розраховувати орендарі

Дешеві варіанти як і раніше доступні тільки в спальних районах, але власники житла змушені приймати умови орендарів

Введення обмежувальних у зв'язку з епідемією коронавіруса відбилися на ринку нерухомості, також вплинули й на ринок оренди квартир в Києві.

Що відбувається з ринком оренди житла і що буде далі, дізнавався портал «Столична нерухомість» 100realty.ua.

Ціни і попит на оренду квартир в Києві змінилися

Карантин вплинув на бізнес-ситуацію в країні, багато компаній призупинили діяльність. Через це попит на оренду знизився.

Аналітика по темі: Аналіз цін на вторинному ринку житлової нерухомості Києва: квітень 2020 р.

«З початком карантину більшість орендарів попросило у орендодавців орендні канікули або знизити вартість на 20-50%. Якщо власники квартир не погоджувалися, то багато з'їжджали в пошуках більш доступних варіантів. Зараз попит на оренду квартир в Києві є, але нижче, ніж до введення карантину у зв'язку з епідемією. Це пояснюється, в тому числі і обмеженнями на пересування і комунікацію. Все спілкування перейшло в онлайн-режим, перегляди проходять рідко», – говорить Олена Бібєрова, Генеральний директор АН «Благовіст».

Якщо раніше за наявний бюджет в Києві можна було орендувати квартиру в спальному районі, то зараз за цей же бюджет можна зняти квартиру в центрі. У той же час така цінова ситуація – тимчасова і зміниться, коли карантин закінчиться. Після зняття обмежень на ринку буде очікувана стагнація, але ціни почнуть поступово вирівнюватися до колишнього рівня.

За словами Олени Бібєровой, клієнти прагнуть орендувати квартиру в Києві за зниженими цінами, в результаті середні ціни на ринку змінилися, власники житла поки змушені приймати умови орендарів.

Найдешевші квартири в Києві в оренду

У базі порталу «Столична нерухомість» представлені дешеві варіанти оренди квартир в Києві. На початок травня найдоступнішою квартирою в Києві була 1-кімнатна квартира площею 38 кв м в на вул. Сиваської (Дніпровський р-н), її можна було орендувати за 4000 грн/міс. За таку ж ціну пропонуються ще кілька квартир в Дарницькому, Деснянському, Святошинському районі. Стан квартир – житловий, розраховувати на хороший ремонт і меблі з технікою не варто.

За 5000-6000 грн/міс можна орендувати квартиру в кращому стані і з місцем розташування. На пр. Маршала Рокоссовського здається 1-кімнатна квартира площею 34 кв. м за 5500 грн/міс.

Стаття по темі: Як Київ буде виходити з карантину: кому дозволять відкритися і працювати в столиці з 12 травня

З бюджетом в 8000-10000 грн/міс. орендарям доступні 1-2-кімнатні квартири з хорошим ремонтом і технікою в районах, наближених до центру або в центрі.

Наприклад, на вул. Коновальця (Печерський р-н) здається 1-кімнатна квартира площею 34 кв. м з дуже скромним ремонтом за 8000 грн/міс. Стільки ж коштує оренда квартири площею 50 кв. м в новому будинку з сучасним ремонтом і побутовою технікою в Дарницькому районі на вул. Драгоманова.

Елітні квартири також знизилися в ціні. На бульварі Лесі Українки, вулицях Антоновича, Пушкінська та інших за 20 000 – 25 000 грн/міс здаються 1-3-кімнатні квартири з хорошим ремонтом. На вул. Богдана Хмельницького 1-кімнатна квартира в 50 кв. м в новому будинку доступна під оренду за 22 000 грн/міс.
Більшість орендодавців в оголошеннях уточнюють, що ціна буде актуальна лише перші 3 місяці, далі ставки переглянуть.

Що буде далі з цінами на оренду квартир у Києві

Для того, щоб ціни на оренду повернулися до показників початку 2020 року треба час. Попит також буде рости в залежності від того, що буде з економікою країни.

Стаття по темі: Як виживуть новобудови Києва під час карантину: прогнози та думки експертів

«Після закінчення карантину ринок оренди нерухомості почне відновлюватися. Динаміка повернення до позитивних показників ринку комерційної нерухомості буде залежати від економічної ситуації, стану бізнесу. Як тільки бізнес швидко почне працювати і нарощувати обороти, тоді і ринок оренди відразу відреагує зростанням попиту і вирівнювання цін до рівня початку року. На ринок оренди квартир вплинуть і сезонні фактори. По-перше, до осені зросте попит серед студентів. По-друге, в столицю приїдуть люди в пошуках роботи. Київ завжди був і буде містом можливостей. Крім того, велика кількість людей повернулося з-за кордону і багато фахівців будуть шукати роботу, в першу чергу, в столиці. Тому попит на оренду квартир буде активним. Спочатку ми не очікуємо високого попиту і відновлення колишніх орендних ставок, але чим ближче вихід з карантину, тим швидше ринок почне стабілізуватися», – каже Олена Бібєрова.

Источник