Реєстрація /

Квартири в новобудовах подорожчають: чого очікувати ринку

Ціни на квартири в нових будинках виростуть. Такі прогнози озвучують експерти. Портал «Столична нерухомість» 100realty.ua вирішив з'ясувати, що чекає ринок, що буде з вартістю житла до кінця року.

Тенденції говорять про зростання цін

Не дивлячись на ситуацію з карантином, попит на квартири в новобудовах Києва – високий. Люди продовжують вирішувати свої житлові питання, незважаючи на ситуацію. Ціни на нерухомість в Києві ростуть, повторюючи загальносвітовий тренд.

«З початку року попит на квартири на первинному ринку житлової нерухомості в столиці стабільно високий (з урахуванням сезонності), в Київській області та регіонах України – істотно знизився. Зростання вартості іноземної валюти в останні тижні привів до зростання попиту на житло у системних девелоперів», – говорить Віталій Грусевич, голова правління The Wall-Ukraine.

Зростання буде на квартири в будинках, де будівництво не зупиняється.

«На мою думку, уважно спостерігаючи за розвитком подій на первинному ринку, вважаю, що в осінній період, при збереженні економічної стабільності, стабільності національної валюти, в об'єктах з високим ступенем готовності (не менше 50%) і відносяться до категорії нових форматів очікується зростання цін до 17%. В інших сегментах ринку цінова ситуація буде досить стабільна: цінові коливання будуть в межах 5-7% в залежності від стадії будівництва або переходу на нових етапах будівельних робіт», – каже Вікторія Нерода, експерт ринку нерухомості.

Стаття по темі: Найпопулярніші квартири в новобудовах: які вони і хто їх купує

При цьому відсоток зростання цін буде відрізнятися в передмісті і столиці.

У Києві зростання вартості житла буде пов'язане з великим рахунком з трьома факторами:

  • Перехід на новий етап будівництва - тобто, планове підвищення через зниження ризиків для покупців житла (чим вище готовність будинку, тим менше ризиків для покупки квартири),
  • Курсові очікування: тут забудовники можуть закласти «про запас» зростання курсу долара (швидше за все, орієнтиром для девелоперів може стати курс 29-30 грн/дол.).
  • Минувші місцеві вибори: в Києві більш гостро відчувалися передвиборчі заворушення.

«Разом з тим варто сказати, що далеко не всі забудовники вдадуться до підвищення цін. У разі, якщо існує реальна проблема з обсягами продажів, то такі компанії, швидше за все, будуть змушені тримати ціни на колишньому рівні, щоб таким чином підвищити привабливість своїх проектів. Таким чином, восени в Києві очікується точкове подорожчання, переважно викликане переходом на новий етап будівництва і курсовими коливаннями», – вважає Вікторія Погасій, директор по маркетингу житлового комплексу BASA City.

У передмісті, на думку експерта, очікується зростання цін в середньому на 10-15%. Разом з тим цінова політика забудовників буде зав'язана не тільки на затребуваності того чи іншого житлового комплексу. Багато в чому вона буде залежати від зростаючої собівартості будівництва, а також загальноекономічної ситуації в країні.

Що буде з цінами далі

Експерти сходяться на думці, що все буде залежати від економічної та політичної ситуації в країні. Також від того, якою буде ситуація з карантинними обмеженнями, оскільки це впливає на економіку, а отже – на купівельні настрої і можливості.'

Стаття по темі: Купівля квартири на ранній стадії будівництва будинку: ризики і вигоди

«40-60% ціни квадратного метра становить вартість будівельних матеріалів, комплектуючих і робіт. Відповідно, подорожчання імпортних складових, закуплених в іноземній валюті, обов'язково буде впливати на собівартість будівництва», – говорить Віталій Грусевич.

На думку Вікторії Нероди цінова ситуація буде такою:

  1. В осінній період вартість житла на первинному ринку Києва і найближчого передмістя істотно зросте: до 10-15%. Перш за все через девальвацію гривні і зростання вартості будівництва. Крім цього ціни виростуть в об'єктах, як я вже зазначила, нових форматів через їх високу затребуваність, а також у зв'язку з переходом будівництва на новий етап (так зване, планове підвищення цін).
  2. Привабливість розстрочки буде тільки зростати: за моїми прогнозами, за підсумками 2020 року в загальній структурі продажів вона складе 58-60%.

Також покупці будуть орієнтуватися при виборі квартири не тільки на ціну, але і якість будівництва, додаткові переваги, які будуть пропонувати ті чи інші забудовники.

Источник