Реєстрація /

Купівля квартири на ранній стадії будівництва будинку: ризики і вигоди

Інвестори коливаються між очевидною вигодою і ризиками недобудови

Купівля квартири в споруджуваному будинку може бути ризикованим заходом, але несе в собі в той же час вигоди.

Портал «Столична нерухомість» 100realty.ua з'ясував, варто чи ні купувати квартири в новобудовах на ранніх стадіях будівництва.

Покупці обережніше інвестують в «котлован»

Покупці, які готові інвестувати в об'єкти, що будуються, коливаються між очевидною вигодою і ризиками недобудови.

«Очевидно, що сьогодні покупці стали стриманіше інвестувати в недобудови. В даний час близько 25% потенційних покупців готові ризикнути, вкладаючи кошти в первинний ринок нерухомості, щоб разом з більш низькою ціною мати свободу вибору житла, його розташування, планування, поверховість і т.д. До речі, різниця між ціною квартири на початковій стадії будівництва і після здачі будинку в експлуатацію іноді може становити до 45%», – наводить свої розрахунки Віталій Грусевич, голова правління The Wall-Ukraine.

У той же час покупці ретельніше перевіряють дозвільну документацію.

«Важливим для покупця на первинному ринку є також поточний стан будівництва того чи іншого об'єкта. Покупці стали більш ретельно вивчати «історію» цікавить їх ЖК, наприклад, в частині – чи були призупинення будівельних робіт в період жорсткого карантину. Ніхто з покупців не хоче своїми ж діями виявитися в зоні ризику, тому перевага віддається об'єктам, будівництво яких не припинялося в період карантину, об'єктам, в яких вже виконано понад 50% будівельних робіт, а також фінансовим можливостям забудовників. Покупець охоче реагує на об'єкти, що реалізуються при партнерстві декількох компаній або об'єкти з іноземними інвестиціями. Такі ЖК – це додаткова гарантія того, що об'єкт буде реалізований в строк і не залежить від поточного рівня продажів», – говорить Вікторія Нерода, експерт ринку нерухомості.

Вигоди покупки квартири на ранніх стадіях будівництва

Головна вигода – це економія коштів. Такі квартири дешевше і вибір досить широкий. Особливо якщо потрібна квартира з певною площею і з зручним плануванням, тоді у покупця є можливість вибрати найбільш підходящий варіант.

«Покупка нерухомості на ранніх стадіях будівництва дозволяє заощадити до 30-40%, якщо порівнювати з вартістю квартир у введених в експлуатацію об'єктах. Крім того, в такому випадку представлений більш широкий вибір квартир – з кращими видами, кращими плануваннями, на потрібному поверсі. Якщо є бажання щось перепланувати, то на етапі будівництва це зробити простіше. Також можна скористатися розстрочкою від забудовника як мінімум до моменту введення в експлуатацію», – вважає Андрій Рижиков, СEO і керуючий партнер девелоперської компанії DC Evolution.

Найчастіше квартири в таких будинках купують люди, які інвестують кошти в нерухомість. З урахуванням зростання вартості квадратного метра, житло можна продати дорожче після введення будинку в експлуатацію і за 2-3 роки отримати повернення від інвестиції +30-40%.

Ризики покупки квартир у споруджуваних будинках

Головний ризик – забудовник може не добудувати вчасно або не добудувавши взагалі.

«З урахуванням того, що зараз відбувається на ринку, у деяких компаній ці ризики підвищилися. Щоб не потрапити в таку ситуацію, потрібно дуже уважно підходити і до забудовника, і до вибору самого об'єкта, тому що як показала практика 2020 року, ні розмір забудовника, ні його досвід, ні кількість реалізованих проектів абсолютно нічого не вирішують», – каже Андрій Рижиков.

У даній ситуації експерти радять ставитися до такої покупки, як ризикованої бізнесу. Якщо готові віддати гроші за квартири в неіснуючому поки будинку, варто бути готовим до того, що гроші можна в кращому випадку окупити за більш тривалий період, ніж планували, в гіршому – зовсім втратити.

Як вплинув карантин на особливості покупки квартири в будинку на ранній стадії будівництва

Під час карантину роботи на багатьох будівельних майданчиках сповільнилися або призупинилися. Все це впливає на термін будівництва будинків. Тому покупцям варто розраховувати на те, що до оголошеної дати введення в експлуатацію будинку потрібно додати ще в середньому 6-12 місяців.

«У період карантину з'явилися майданчики, які взагалі не рухалися, відповідно деякі проекти отримали відставання в три місяці. Але з урахуванням того, що зазвичай все планують відставання в півроку, – це не є якийсь форс-мажорною ситуацією. Проекти з гарною інфраструктурою або ближче до природи навіть отримали зростання кількості угод», – констатує Рижиков.

Приймати чи ні рішення про покупку квартири в будинку на ранній стадії будівництва, залежить від вашої готовності ризикувати. Отримайте ви чи ні куплену квартиру, залежить від багатьох чинників, тому ризики великі, а й можливий прибуток при цьому приваблива.

Источник