Реєстрація /

Квартира на Позняках: плюси і мінуси життя в популярному районі Києва

Дарницький район столиці вміщує в себе кілька густонаселених мікрорайонів - Позняки, Осокорки, Харківський

Квартира на Позняках – популярний вибір серед покупців нерухомості в Києві. Це один з найбільш густонаселених районів столиці з розвиненою інфраструктурою, тому ціни на житло тут досить високі. Як правильно вибрати і купити квартиру на Позняках і на що можуть розраховувати покупці – в нашому матеріалі.

Позняки можна назвати одним з наймолодших районів української столиці. Інтенсивне зведення житлових будинків тут почалося трохи більше 30 років тому. У районі – велика різноманітність висоток типових і індивідуальних проектів, що дозволяє вибрати квартиру на Позняках на будь-який смак і гаманець.

На Позняках розташовані найвищі житлові будівлі в Києві – 38-поверхові «будинку з короною» на Срібнокільській і Княжому Затоні. Ці будівлі висотою під 130 метрів є візитною карткою району. Завдяки великій кількості висоток, сконцентрованих на невеликій площі, деякі жителі Позняків жартома називають свій район Манхеттеном.

Стаття по темі: Зростання цін на квартири в новобудовах Києва: вибори і нові буднорми – що більше вплине?

Іншими впізнаваними об'єктами району є озера Сонячне, Жандарка, Позняки, Срібний кіл, Лебедине.

Квартира на Позняках – головні плюси та переваги району

Квартира на Позняках
Озера на Позняках - головні місця відпочинку місцевих жителів
  1. Нові будинки – висока якість житла. Нові житлові будинки надають широкий вибір планувань квартир на Позняках. Всі вони характеризуються великим метражем, зручним розташуванням кімнат, кухні і санвузлів. Під'їзди обладнані сучасними ліфтами (у житлофонді радянського виробництва і 1990-х років - часто ліфти модернізовані). Свіжозведені будівлі енергоефективні, в нових ЖК квартири оснащені всіма видами лічильників (в тому числі на тепло).
  2. Зручні транспортні розв'язки. Жителі району завжди можуть оперативно дістатися в центр Києва на метро: станції метрополітену «Осокорки», «Позняки», «Харківська» приймають більшу частину пасажирського потоку в цьому районі. Проспект Миколи Бажана є ключовою магістраллю, по якій кияни їдуть в аеропорт «Бориспіль», а також до Харкова, Полтави, Черкас. Прямі автобусні маршрути пов'язують Позняки з Березняками, Русанівкою, Левобережка, Лісовим районом і навіть Троєщиною.
  3. Розвинена сфера торгівлі та обслуговування. На Позняках представлені найбільші торговельні рітейл-мережи. У жителів більшості будинків в пішої доступності є великий супермаркет, торговий центр або продуктовий магазин. Ринок «Позняки» знаходиться на перетині вул. Анни Ахматової та Ревуцького. У кожному кварталі Позняков вже є пристойне кафе або ресторан, не виїжджаючи з житлового масиву можна знайти практично будь-яку побутову послугу.

Стаття по темі: Квартири на Печерську: високий попит диктує цінову політику

Квартира на Позняках – головні мінуси і недоліки району

За останні 15 років Позняки перетворилися на «місто новобудов». Щільність забудови дуже висока, особливо цим відрізняються вулиці Урлівська, Драгоманова, Пчілки. На Позняках і в прилеглих районах тривають будівництва величезних ЖК, в найближчі 2-3 роки вони будуть здані в експлуатацію і заселені. У підсумку, перенаселення Позняков (а також житлових масивів Осокорки та Харківський) вже призвело до ряду нерозв'язних проблем.

Квартира на Позняках
Причиною практично всіх недоліків житлового масиву Позняки є висока щільність забудови

 

  • Дорожні затори. Якщо пасажири громадського транспорту успішно вирішують транспортне питання за допомогою метро, то автомобілісти змушені подовгу тягнутися в ранкових і вечірніх пробках Південним мостом і ключовими дорогами Дарницького району. За відгуками місцевих жителів, іноді ранкова пробка починається вже на виїзді з двору – настільки великий потік машин, які прямують з Лівого на Правий берег Києва. Велика кількість особистого транспорту призводить до катастрофічної нестачі паркувальних місць, двори будинків перевантажені автомобілями.
  • Брак місць у дитсадках і школах. Школи та дошкільні заклади Дарницького району – одні з найбільш перевантажених в столиці. Так як середньостатистичний мешканець ЖК – це сім'я з 1-2 дітьми, то запит на дитсадки, дитячі майданчики і розважальні центри дуже високий. Однак найбільші забудовники інтенсивно зводили ЖК на сотні і тисячі квартир, але не передбачили або будували в останню чергу соціальні об'єкти. В районі є приклади нових дитсадків, які добудовані, проте вже пару років чекають, коли зроблять внутрішню обробку і введуть в експлуатацію. Нерідко, коли в нових житлокомплексах відкривають приватні дитсадки. Правда, висока вартість їх послуг (від 8 тисяч грн/міс.) І мала місткість не вирішують гостру соціальну проблему.

Стаття по темі: Найдешевші двокімнатні квартири в Києві: рейтинг 2019 року

  • Брак зелених насаджень. На Позняках природні зелені зони практично зникли в зв'язку з щільною забудовою. Зелені оазиси залишилися на березі озер, частина жителів вирішує питання прогулянок на свіжому повітрі, вирушаючи до Парку партизанської слави.
  • Погана екологія. В кінці 2018 року проведене дослідження показало, що житлові масиви Дарниця, Осокорки, Позняки і Харківській утримують лідерство в рейтингу районів Києва за самим високим рівнем забруднення повітря. Ключові негативні чинники – це робота сміттєспалювального заводу «Енергія» на березі озера Вирлиця, Бортницька станція аерації, потужний транспортний потік по пр. Бажана і прилеглих вулицях.

Квартира на Позняках: ціни і на що звернути увагу

Тенденції на ринку нерухомості цього району відповідають загальнокиївського: відбувається поступове цінове розшарування між будинками споруди 1980-1990 років і будинками, зведеними після 2005-2010-го року. Нове житло користується підвищеним попитом, за нього покупці готові платити значно більше. Якщо середня ціна квадратного метра в Дарницькому районі трохи більше 1 тисячі доларів, то за квартиру на Позняках в новому будинку просять 1200-1300 дол/кв. м.

Квартира на Позняках
Забудовники Позняків залишають для прибудинкової території мінімальний простір

 

У середньому однокімнатна квартира на Позняках коштує 46-47 тисяч доларів, «двушка» – близько 65-70 тисяч доларів, трикімнатні – від 70-80 тис. дол. до 100-110 тис. дол. Чотирикімнатні квартири на Позняках оцінюються продавцями від 110 тисяч доларів.

Стаття по темі: Квартири в передмісті Києва: попит зростає, а висока конкуренція стримує зростання цін

Безумовно, на ціни впливає розташування квартири. Близькість до станцій метро «Осокорки», «Позняки», «Харківська» підвищує розцінки на 10-20%. Також покупці враховують близькість транспортних маршрутів, наявність зон відпочинку, якість і ступінь розвитку інфраструктури. Особливо цінуються квартири в будинках на Дніпровській набережній, в будинках з хорошими видами з вікон: на Дніпро, на Правий берег Києва, на прилеглі озера.

Потенційних клієнтів також залучають квартири на Позняках в уже заселених ЖК, де велика частина мешканців вже завершила ремонти, де заробили магазини, кафе, салони краси, аптеки – вся сфера обслуговування в цілому.

Источник