Реєстрація /

Купуємо таунхаус в Києві: що, де, за скільки?

Перевага таунхауса в Києві перед квартирою - наявність власного подвір'я біля будинку

Таунхауси стають все популярнішими в Україні. Забудовники поспішають встигнути за попитом і пропонують житло за хорошими цінами. Портал столичної недвіжімості 100realty.ua з'ясовував особливості ринку таунхаусів в Києві та Київській області та як придбати таку нерухомість.

Що й за скільки пропонують покупцям?

Таунхауси почали будувати ще в 19 столітті у Великобританії. В Україні такі проекти прийшли близько 10 років тому. Особливість такого виду нерухомості в тому, що це багаторівнева квартира в будинку з окремим входом. Часто перевагою таунхауса в Києві перед квартирою є наявність власного дворика біля будинку.
За даними експертів, сьогодні на ринку Києва і в столичних передмістях представлено близько 160 таунхаусів. Середня ціна на таунхауси в Києві від 950 тис. грн. до 2,5 млн. рн. У цьому діапазоні зосереджена найбільша кількість пропозицій.

«Найбільше число пропозицій таунхаусів зосереджено в радіусі до 5 і від 5 до 10 км від столиці. Пов'язано це з транспортною доступністю. Однак і на далекій відстані є досить цікаві пропозиції для свого покупця», – каже Ольга Соловей, співзасновник і керуючий партнер Українського клубу нерухомості (URE Club).

За даними Романа Герасимчука, директора City Development Solutions, за останній рік ціни на таунхауси знизилися на 8,9%.

Стаття по темі: Купівля котеджу під Києвом: ціни приємні, а пропозиція зростає

Він стверджує, що крім приміських таунхаусів, ціни на які знаходяться в діапазоні від 400 тис. До 3,5 млн. Гривень, існує можливість придбати елітний таунхаус в Києві, в тому числі в центральних районах, де ціни досягають 25 млн. грн за юніт . Середня ціна для проектів, розташованих в межах міста становить близько 4 млн. грн.

Таунхаус в Києві: що, де, за скільки
Середні ціни на таунхаус в Києві коливаються від 950 тис. грн. до 2,5 млн. грн

 

Найчастіше покупці шукають ергономічні площі, інфраструктуру повного циклу, територію з ландшафтним дизайном, дивляться на матеріали, використовувані при будівництві. Покупець хоче за розумну ціну отримати будинок в передмісті, який буде відповідати його вимогам комфорту, енергоефективності та співвідношенню ціна-якість.

Тенденції та особливості покупки таунхаусу в Києві

Ринок таунхаусів має певні відмінності від ринку котеджів, основним з яких є набагато менший масштаб проектів. Так, якщо середній розмір котеджного містечка становить 83 котеджу, то у випадку з будинками цей показник становить 32 юніта.

Стаття по темі: Квартира під оренду в Києві: як розрахувати майбутній дохід і витрати

«В цілому, більшість таунхаусів позиціонуються, як проміжний тип нерухомості між квартирою і котеджем. Історично основною перевагою зблокованого житла для забудовника є велика щільність забудови, і, відповідно, більш висока економічна ефективність проекту. Для покупців ж це можливість придбати недороге окреме житло з невеликою ділянкою», – каже Роман Герасимчук.

Що стосується укладання угоди, то тут потрібно бути уважними. Основний нюанс – це те, що законодавчо не визначено, що таке таунхаус і особливості його будівництва. Тому при продажу таких об'єктів забудовники оформляють таунхауси як квартиру в багатоквартирному будинку або частина будинку, його секцію. При цьому покупець набуває право власності на окремий об'єкт нерухомості.

Стаття по темі: Купити квартиру закордоном: ціни, країни, як оформити угоду

Ще одне питання – це статус землі. Якщо купується секція будинку, то у власність покупця переходить і земельну ділянку. Інша ситуація при оформленні права власності на будинок, як квартиру в багатоквартирному будинку.

«В даному випадку, права на земельну ділянку, на якій розташовано багатоквартирний будинок, можуть належати на праві спільної сумісної власності власникам квартир і нежитлових приміщень в такому багатоквартирному будинку в разі державної реєстрації таких прав», – каже Роман Герасимчук.

За його словами, найбільше запитань виникне при покупці таунхауса як частини (1/3, 1/7) цілого об'єкта. У такій ситуації покупець отримує право спільної часткової власності на об'єкт. І тут криється такий недолік, як необхідність згоди всіх власників нерухомості в разі, якщо ви захочете продати будинок в майбутньому.

Стаття по темі: Як вигідно продати будинок: 9 способів провести передпродажну підготовку нерухомості

Для цього потрібно письмово повідомити всіх власників нерухомості, вказавши вартість об'єкта продажу і інші особливості угоди, які регламентуються законодавством для об'єктів, що перебувають у спільній власності і описують переважне право покупки.

Источник