Реєстрація /

Купити квартиру закордоном: ціни, країни, як оформити угоду

Жилье на курортах очень популярно

Купити квартиру закордоном – хороша інвестиція, якщо знати нюанси проведення операції та особливості законодавства тієї країни, де отримується житло. Портал столичної нерухомості 100realty.ua з'ясував всі особливості покупки квартири закордоном.

Популярні країни для покупки квартири за кордоном

За словами експертів, українці вважають за краще купувати квартири в країнах, які ближче всього за менталітетом – це Польща, Болгарія. Також популярне житло в курортних країнах – Іспанія, Кіпр, Італія, Греція. Чим більше місто, його туристична привабливість – тим вигідніше купити квартиру за кордоном, оскільки таке житло можна швидко здати в оренду або вигідно продати при необхідності.

Вибір ще обумовлений і тим, що в Україні можна знайти багато посередників, які допомагають з пошуком і оформленням житла в зазначених вище країнах.

Крім того, часто в цих країнах прийнятні умови іпотечного кредитування, які на порядок краще, ніж в Україні. Наприклад, оформити кредит під 5-10% річних – цілком реально.

Стаття по темі: Кредит на купівлю квартири в Україні: у скільки обійдеться іпотека в 2019 році

При цьому, за словами Ірини Плюти, провідного експерта в галузі нерухомості та права, зарубіжні банки більше враховують наявність у позичальника активів, стабільної роботи, ніж довідки про доходи. До іноземним позичальникам зарубіжні банки ставляться насторожено, оскільки ризики через те, що вони живуть в іншій країні, підвищуються.

Ціни на нерухомість закордоном

Вартість квартир за кордоном не суттєво відрізняється від цін на столичну нерухомість. Наприклад, квартиру студіо площею 30 кв. м в курортному місті Іспанії Торрев’єхе в пішої доступності від пляжу можна купити за 36900 євро. Квартира приблизно аналогічної площею, але вже з видом на море буде коштувати близько 45000 євро.

У Києві за ці суми можна придбати 1-2-кімнатну квартиру в спальному районі. Або невелике житло в старому житловому фонді в районі, наближеному до центру.

2-кімнатні в середньому в курортних містах Іспанії коштують від 53000 євро. 3-кімнатні квартири від 55000 євро. Ціна залежить від місця розташування і стану житла.

У Греції, в Афінах можна купити 1-кімнатну квартиру, наприклад, за 18000 євро. Це буде студіо площею 21 кв. м. До моря – 10 км.

Купити квартиру закордоном – вигідна інвестиція
Ціни на житло в курортних містах Греції та Іспанії в першу чергу залежать від відстані до моря

 

2-кімнатні коштують в середньому 50 000 - 60 000 євро. На о. Крит в 4 км від моря можна купити 2-кімнатну квартиру площею 78 кв. м за 110 000 євро. Житло більшою площею (до 100 кв. м) в пішої доступності від моря буде коштувати в районі 150 000 - 170 000 євро.

Популярна покупка квартири в Іспанії для здачі в оренду.  Щомісяця за невелику квартиру в Іспанії недалеко від моря можна отримати 2000 - 3000 євро.

Стаття по темі: Квартири в передмісті Києва: попит зростає, а висока конкуренція стримує зростання цін

У Греції в центрі Афін вартість оренди буде приблизно такою ж. У районах, наближених до моря ціни вище – близько 4000 - 5000 євро на місяць.

У Києві стільки коштують шикарні апартаменти в центрі. Тому купити квартиру за кордоном – гарна інвестиція.

Проблеми з покупкою квартири закордоном

Українцям купити квартиру за кордоном не так просто. За законодавством придбання нерухомості в інших країнах вважається зарубіжної інвестицією і вимагає отримання спеціальної ліцензії НБУ.

У цьому питанні ситуація дещо покращилася з 2017 року, коли Національний банк дозволив фізичним особам розміщувати в іноземних банках гроші без ліцензії в разі отримання доходу закордоном. Також тепер можна отримати електронну ліцензію і завдяки їй перераховувати на рахунок за кордон суму не більше 50 000 доларів на рік. Також можна вивозити готівкою до 10 000 євро без декларування. На покупку невеликої квартири закордоном цих грошей вистачить.

Купити квартиру закордоном – вигідна інвестиція
З 2017 року українцям стало легше здійснити свою мрію – купити квартиру за кордоном

 

Всі необхідні документи для отримання електронної ліцензії, в тому числі і заяву в НБУ, можуть подаватися заявником в Нацбанк, як у паперовій, так і в електронній формі.

Необхідні документи, щоб купити квартиру за кордоном

  • заяву в НБУ про видачу електронної ліцензії;
  • документи, що підтверджують наявність у фізичної особи доходів в сумі, достатній для здійснення переказу коштів на підставі електронної ліцензії;
  • оригінали або копії документів, що підтверджують мету здійснення переказу з України (крім випадку переказу коштів на свій рахунок).

Стаття по темі: Податок на нерухомість в 2019 році: скільки і кому платити

За словами Ірини Плюти, потрібно також знайти закордоном ріелторів і юристів, які допоможуть оформити угоду і купити квартиру за кордоном, роз'яснити, які експлуатаційні витрати і податки доведеться платити щомісяця.

Источник