Реєстрація /

Как перевести дачний будинок в житловий – новий порядок затверджено Урядом

Кабмін України 18 серпня затвердив новий порядок

Кабінет міністрів України затвердив зміни і тепер перевести дачний чи садовий будинок у житловий стане простіше. Згідно з рішенням Уряду, громадяне зможуть подати документи в електронній формі.

Ці зміни розглядалися на засіданні Уряду 18 серпня.

«Прийняті зміни дозволять пришвидшити оформлення відповідної документації щодо переведення дачних чи садових будинків у жилі та уникнути зайвої паперової тяганини», – заявила заступниця Міністра розвитку громад та територій Наталія Козловська.

Читайте також: Купівля землі під будівництво: ціни, пропозицію, особливості оформлення

Які зміни в порядку переведення дачних і садових будинків у житлові

Будинки мають відповідадати державним будівельним нормам. Після приведення будівлі до норм процедура переведення будинку у житловий буде така:

  • треба подати заяву про переведення садових або дачних будинків у жилі будинки особисто або рекомендованим листом з описом вкладення (зокрема, через центри надання адміністративних послуг) або в електронній формі через електронний кабінет або іншу державну інформаційну систему, інтегровану з електронним кабінетом, користувачем якої є власник;
  • рішення про переведення дачного чи садового будинку у жилий будинок або про відмову в такому переведенні створюється виключно з використанням Реєстру будівельної діяльності як електронний документ з присвоєнням реєстраційного номера та підписується керівником виконавчого органу сільської (селищної, міської) ради. Якщо у сільській раді виконавчий орган не утворено, то документ підписує сільський голова з накладенням кваліфікованого електронного підпису;
  • звіт про проведення технічного огляду дачного чи садового будинку з висновком про його відповідність державним будівельним нормам створюватиметься виключно з використанням Реєстру будівельної діяльності.
Джерело