Реєстрація /

Кредит на купівлю квартири в Києві: які шанси отримати іпотеку

Кредити від банків на придбання житла в останні роки чи не найбільш затребувана послуга через те, що банки дуже вибірково ставляться до позичальників. За програмою «Доступна іпотека 7%» на 18 жовтня видано менше 1 000 кредитів за пільговими ставками. Тому позичальники, які не відповідають вимогам держпрограми, неминуче змушені звертатися за кредитом за реальними ставками.

Портал «Столична нерухомість» 100realty.ua з'ясував, що відбувається з ринком іпотеки і як оформити кредит на покупку квартири.

Іпотека для покупки квартири в новобудові

Згідно з даними компанії «Простобанк Консалтинг», на сьогоднішній день кредит на придбання квартири для всіх категорій громадян, не тільки за пільговою державної про-грамі, в споруджуваних будинках видають такі банки: «Кредобанк», «Ощадбанк», «Приватбанк», «Укргазбанк», «Радабанк», «Комерційний індустріальний банк», «ТАСкомбанк», «Південний».

Відсоткова ставка в такому випадку становить від 11,16% до 24,22%.

Більшість банків видає кредити лише під певні проекти окремих забудовників – «Київміськбуд», «Інтергал-Буд», «ZIM Capital Group», ПАТ «ЗЗК ім. С. Ковальської», ЖК «RIVERSIDE».

В середньому позичальники можуть розраховувати на кредит до 5 млн. грн. з терміном кредитування до 20 років. Заставою є квартира, що купується.

Стаття по темі: Купівля квартири або комерційного приміщення в новобудові – що краще для інвестування?

Також доведеться заплатити одноразову комісію вона в середньому становить 1% від суми кредиту.

У банках з найвищою ставкою термін кредитування становить максимум 10 років і сума не перевищує 3 млн. грн.

На думку начальника департаменту кредитування фізичних осіб «Радабанк» Світлани Котляр, бажаючих отримати банківський кредит на покупку житла – зростає. Вона прогнози-рует зростання ринку кредитування в 2021-2022 роках, але не варто очікувати зниження ставок .

Кредит на купівлю квартири на вторинному ринку

Кредит на купівлю квартири

Відзначимо, що держпрограма «Доступна іпотека» на первинному ринку профінансувала всього 24% поданих заявок. Три чверті кредитів під 7% і державні гарантії видаються саме на «вторинці».

Компанія «Простобанк Консалтинг» проаналізувавши умови покупки квартир в кредит на вторинному ринку у вересні, повідомила, що іпотеку терміном на 10 років пропонують 12 банков. Середня реальна ставка по таких кредитах становить 13,08% річних. Мінімальна ставка становить 8,36%, (видає «Приватбанк» на покупку нерухомості, яка знаходиться у власності банку), а максимальна – 22,99% річних.

Крім витрат на погашення кредиту доведеться заплатити одноразову комісію в середньому в розмірі 1%. Також потрібно буде оплачувати щорічне страхування – в середньому 0,5-1% від суми позики.

Читайте також: Страхування нерухомості в Україні – варто чи ні?

Кому видають кредити

Більш лояльно банки відносяться до позичальників певних професій – наприклад, до IT-фахівців. «Правекс Банк» розробив кредитний продукт для представників цієї професії – іпотеку видають під 9,49% річних з терміном кредитування до 20 років. Також багато банків видають кредити лише своїм клієнтам. Часто-густо це одна з умов видачі іпотеки.

Вік позичальників в середньому повинен становити 23-65 років і повинні бути доведені офіційні джерела доходів.

В цілому отримати кредит на покупку житла в Україні все ще складно. Найбільш простий варіант – це купити квартиру на первинному ринку за спільною програмою забудовників і банків. В даному случає вимоги банків і відсоток відмов не такий високий, як при отриманні кредиту на купівлю житла на вторинному ринку або не під проекти забудовників-партнерів банків.

Як буде розвиватися ринок іпотеки

В цілому попит на кредити для покупки житла – високий. У той же час пропозиція кредитів – обмежене, вимоги до позичальників – високі.

«В Україні зростають обсяги інвестування в нерухомість. Це стане стимулом для розвитку іпотечного кредитування найближчим часом», – вважає генеральний директор АН «Благовіст» Олена Бібєрова.

За її словами серед покупців спостерігається попит на банківські кредити. Часто при покупці нерухомості продається наявна нерухомість і додається сума, необхідна для придбання іншого об'єкта. В середньому покупцям не вис-тане до повного розрахунку від 10 до 20% від бюджету.

«Покупці готові залучати іпотеку при інвестуванні в ринок нерухомості в більшості випадків, тому наявність банківських продуктів можуть додатково стимулювати розвиток ринку нерухомості», – вважає експерт.

За її прогнозом, у 2022 році ринок іпотечного кредитування буде розвиватися, оскільки існує попит на такі банківські продукти.

Источник

Теґи