Реєстрація /

Купівля квартири або комерційного приміщення в новобудові: що краще для інвестування?

Купівля нерухомості на первинному ринку вважається одним з найбільш поширених і вигідних видів інвестування.

Портал «Столична нерухомість» 100realty.ua з'ясував, що вигідніше купувати квартиру для здачі в оренду або комерційне приміщення.

На якій стадії будівництва краще купувати

Вартість квадратного метра нерухомості на первинному ринку залежить від стадії будівництва будинку. При покупці квартири – чим менше побудовано, тим нижче вартість квадратного метра. Ціна може зрости до 40%, тому інвестори вважають за краще купувати квартири у надійних забудовників ще на стадії «котлован». При цьому з покупкою комерційного приміщення все інакше.

«Зростання вартості становить до 30% і практично не змінюється на етапах будівництва. Таким чином, найбільш вигідними є інвестиції, зроблені на завершальних етапах будівництва, ближче до здачі будинку в експлуатацію. Термін повернення інвестицій в даному випадку – 7-8 років, 15% річних», – говорить директор АН «Park Lane «На Театральній» Яна Золотарьова.

Вона також зазначає, що дохід, який приносять інвестиції в нерухомість в чому залежить від вибору об'єкта. Має значення клас нерухомості, концепція комплексу, локація та інше. Багато об'єктів дорожчають на етапах будівельних робіт. Таким чином у інвестора є можливість прибутку.

Стаття по темі: Як знайти хороших орендарів: кому довіряти своє житло, а кому – ні

Орієнтовний середній зростання вартості квартир від етапу котловану до здачі в експлуатацію – 30 - 45%. Термін окупності 7-9 років. В середньому – 15% річних. «Необхідно звертати увагу на розташування, концепцію комплексу, надійність забудовника, на то який відсоток збільшення вартості давали попередні об'єкти даного забудовника раніше, а також на ризик збільшення термінів здачі об'єкта в експлуатацію, і як наслідок зниження річної прибутковості, а можливо і тимчасово заморожені фінанси», – радить Яна Золотарьова.

Перед покупкою експерти радять перевірити репутацію забудовників. Один з хороших способів – почитати форуми інвесторів раніше реалізованих проектів. Так ви можете дізнатися всі нюанси того, як будує забудовник і яка якість будівництва.

Квартира або комерційне приміщення

Для початку потрібно визначити свій бюджет, оскільки покупка комерційного приміщення вимагає наявності більшої суми.

«Інвестиційна вартість комерційної нерухомості спочатку вище житлової. Це обумовлено рядом інженерних особливостей: потужність електроенергії, подача і відведення води, системи вентиляції та опалення, інше. Відповідно це впливає і на період окупності», – каже Золотарьова.

Статті по темі: Як підготувати квартиру до продажу – поради експерта

Крім того, для заробітку в сегменті комерційної нерухомості потрібні досвід і експертиза.

«Перш, ніж купувати або орендувати подібні приміщення, слід продумати важливі позиції. Розташування. Цей фактор впливає і на вартість і на період окупності. Яка цільова аудиторія комплексу, кількість проживаючих людей, трафік, вхід в приміщення з фасаду будівлі і залучення додаткових клієнтів без порушення вимог закритих комплексів», – вважає експерт.

Інвестиції в бізнес, пов'язані з орендою квартир, також залежить від ряду факторів. Квартири, придбані в будинках «економ» і «комфорт-класу» на етапі, коли будинок вже введений в експлуатацію, окупаються в термін 10-12 років; в даному випадку 7-10% річних.

При цьому, квартири «бізнес» і «преміум-сегмента», де вкладення в об'єкт більш значні, мають тривалий термін окупності.

Читайте також: Страхування нерухомості в Україні: варто чи ні?

Необхідний бюджет

За даними аналітиків порталу «Столична нерухомість» 100realty.ua, в першому півріччі 2021 року середня вартість квартир у новобудовах Києва становила близько 33 тисяч гривень за квадратний метр. До осені в Києві вартість квартир на первинному ринку зросла в середньому на 10-15%. На сьогоднішній день для покупки однокімнатної квартири в новобудові площею 40 кв м потрібен бюджет від 53 тис дол.

Вартість комерційної нерухомості в новобудовах за даними сайту АН «Благовіст» становить від 1800 дол за квадратний метр. Наприклад, комерційне приміщення площею 45 кв м на вул. Регенераторною (Дніпровський р-н) можна купити за 85 тис дол.

Источник