Реєстрація /

Чи є іпотека в Україні в воєнний час?

Кабмін обіцяє 3% річних для низки категорій громадян

Іпотека в Україні має відновитися з жовтня 2022 року, не дивлячись на воєнний стан. Уряд намагається активізувати ринок нерухомості шляхом надання пільгової іпотеки для низки категорій громадян. За останні 3 роки це вже друга спроба влади пожвавити іпотечні програми під урядові гарантії.

Базові умови для отримання іпотеки в Україні назвав  прем’єр-міністр Денис Шмигаль: «Іпотека під 3% річних буде надаватися українським військовослужбовцям, правоохоронцям, педагогам, медикам та науковцям. Початковий внесок 20% і термін іпотеки до 20 років дозволяє всім, хто захищає, лікує та вчить Україну, отримати своє житло».

Очікується, що заявку на отримання іпотеки можна буди подати через сервіс ДІЯ. Туди ж буде надходити відповідь від уповноважених банків, з якими можна буде оформити іпотечний договір.

Читайте також: Як купити-продати квартиру в Україні, якщо власники за кордоном

Іпотека в Україні – умови та розрахунок

За інформацією урядовців, головні умови для отримання іпотеки такі:

  • громадянство України;
  • вік від 18 до 70 років;
  • платоспроможність (поки що немає детального опису цієї умови);
  • відсутність власного житла або у власності знаходиться нерухомість менше ніж 52,5 кв. м (додатково 21 кв. м на кожного наступного члена сім’ї);
  • відсутність персональних санкцій.

Постанова Кабміну № 856 від 2 серпня 2022 року встановлює такі категорії отримувачів іпотеки на пільгових умовах:

  1. Військовослужбовці  Збройних Сил за контрактом, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міноборони, Національної гвардії, Держприкордонслужби, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, Держтрансслужби, військові прокурори Офісу Генерального прокурора, особи рядового і начальницького складу ДСНС, співробітники Служби судової охорони, особи начальницького складу управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро, поліцейські та члени їх сімей.
  2. Медичні працівники (фахівці та професіонали) закладів охорони здоров’я державної або комунальної форми власності.
  3. Педагогічні працівники закладів освіти державної або комунальної форми власності;
  4. наукові (науково-педагогічні) працівники закладів освіти та наукових установ державної або комунальної форми власності.
  5. Ветерани війни та члени їх сімей; учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни, визначені статтею 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а також сім’ї  загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України. Дія цього підпункту не поширюється на сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, яким виплачена одноразова грошова допомога.
  6. Внутрішньо переміщені особи.
  7. Інші громадяни України, які не мають власної житлової нерухомості або у власності яких менше ніж 52,5 кв. метра для сім’ї з однієї особи (одинока особа) та додатково 21 кв. метр – на кожного наступного члена сім’ї.

Аналітика по темі: Які переваги та недоліки Закону щодо захисту інвесторів у нерухомість – аналіз юриста

Як будуть рахувати суми іпотечного кредиту

За словами міністра економіки України Юлії Свириденко, головний чинник, який впливатиме на суму іпотечного кредиту, – місце житла. Від регіону України та розміру населеного пункту залежить коефіцієнт, який застосують кредитори:

  • для Києва, Дніпра, Львова, Одеси та Харкова – базова ціна квадратного метра буде збільшена в 2,5 раза.
  • для міст із населенням понад 300 тис. осіб та для міст на відстані до 15 км від Києва – збільшення ціни в 2 раза.
  • для міст із населенням від 100 до 300 тис. – збільшення ціни в 1,75 раза.

Для інших населених пунктів для розрахунку буде використана опосередкована вартість у відповідному регіоні.

Источник

Теґи