Реєстрація /

Прийом квартири у забудовника: на що звертати увагу?

Часто недоробки забудовника доведеться виправляти покупцю квартири за власний кошт.

Прийом квартири у забудовника досить відповідальний момент, оскільки згодом недоліки будівельників доведеться виправляти самому, що може суттєво збільшити бюджет ремонту. ІАП «Столична нерухомість» вирішив з’ясувати, на що потрібно дивитися при прийомі квартири у новобудові.

Вивчаємо договір і міряємо квартиру

Момент, коли Вам пропонують підписати акт прийому-передачі та віддати ключі від такої бажаної квартири, на яку Ви стільки часу чекали і про яку довго мріяли – дуже емоційний для більшості покупців квартир у новобудовах. І багато хто, перебуваючи в цей момент в ейфорії, не думають про якісь «дрібниці» на кшталт нерівних стін, відсутності розеток або щілин у вікнах, бажаючи якомога швидше стати повноправним власником і мешканцем своєї квартири. А даремно, адже після того, як ця ейфорія пройде, за неї доведеться платити – виправляючи всі помилки будівельників за власні гроші.

При прийомі квартири від забудовника експерти в першу чергу радять звертати увагу на те, що прописано в договорі і чи відповідає перелік виконаних робіт договірними умовами. Наприклад, якщо в договорі зазначено, що квартира буде без оздоблення, то інвестор не може вимагати стяжки підлоги і штукатурки стін від забудовника. Однак якщо в договорі сказано, що балкон буде засклений, а реального скління немає, то, потрібно вимагати від забудовника проведення таких робіт.

«У будь-якому інвестиційному договорі, який підписує покупець і забудовник, є розділ, в якому перераховано обсяг загальнобудівельних робіт і комплектація квартири. Саме цей пункт є відправною точкою при прийомі-передачі квартири в новобудові. Тому при підписанні акту, договір краще мати при собі і в разі виникнення спірних питань, звіряти фактичну комплектацію квартири з тим, що зазначено у документі», – радить юрист Ігор Костенко.

Зазвичай на момент підписання акту, квартира повинна бути заміряна співробітниками БТІ і в разі якщо загальна площа житла виявилася меншою чи більшою за ту, яка вказана в договорі, забудовнику або ж покупцеві доведеться доплачувати або повертати гроші за «зайві» чи «відсутні» квадратні метри.

«Договір зазвичай передбачає, що перед введенням будинку в експлуатацію Державний орган, який робить остаточні виміри об'єкта (БТІ) надає точну площу квартири після завершення будівництва. І якщо загальна площа квартири відмінна на більш ніж 0,5 кв. м. тоді потрібен перерахунок. Якщо площа більша, ніж зазначено в договорі, то покупцеві доведеться доплатити забудовнику за «зайві» квадратні метри або ж забудовник має повернути гроші за відсутні метри. Також вказуються термін, впродовж якого повинен бути здійснений взаєморозрахунок», – говорить юрист.

Важливим моментом є те що, ще на етапі підписання договору потрібно простежити, щоб у ньому була вказана ціна, за якою ви будете платити за «зайві» квадратні метри. Оскільки ви можете думати, що будете платити за тією ж ставкою, що і при покупці квартири, а забудовник може зажадати оплату за актуальною на даний момент ціною.

Якість будівельних робіт

Підписуючи акт прийому-передачі квартири, варто звернути особливу увагу на такі складові квартири:

  • Вікна. Важливо подивитися, якої вони якості, розміру, чи нема пошкоджень на склі, чи щільно вони закриваються, чи нема протягу. Для цього потрібно засунути аркуш паперу і закрити вікно, потім потягнути листок і якщо папір не вдалося витягнути, значить вікна встановлені правильно.
  • Комунікації. По квартирі повинна бути проведена електропроводка, встановлені розетки. При цьому розетки повинні бути на одному рівні і щільно вкручені у стіну. Бажано взяти з собою будь-який електроприлад і перевірити справність розеток ввімкнувши його. Необхідно подивитися, чи немає іржі і тріщин на водопровідних трубах, чи не тече вода. При прийомі квартири вже всі комунікації повинні бути підведені. Також на підлозі в санвузлі має бути гідроізоляція.
  • Опалення. Особливу увагу потрібно приділити системі опалення – мають бути встановлені батареї, регулятори температури повинні працювати.
  • Вентиляція. Система вентиляції в кухні і санвузлах має бути робочою. Щоб перевірити її справність варто піднести запальничку з полум'ям до вентиляційного отвору. Якщо вогонь «засмокче» всередину вентиляційного отвору, значить – система працює.
  • Стіни і підлога. Стіни і підлога повинні хоча б візуально виглядати рівними. Інакше, щоб вирівняти стіни при ремонті доведеться заплатити великі гроші. Оздоблення стін має бути без сколів і «здутостей».
  • Шви. Шви між плитами мають бути рівними і ретельно затертими, інакше в отворах може з'явитися грибок або цвіль.

Забудовник зобов'язаний усунути недоліки

Якщо виявлені дефекти будівництва або ж комплектація квартири не відповідають умовам договору, покупець має право вимагати усунення недоробок.

«Забудовник зобов'язаний усунути ті недоліки, які явно не відповідають зазначеним параметрам в договорі з інвестором. Десь йдеться про відсутність в квартирі міжкімнатних дверей і стяжки підлоги, а десь – про пошкодження стін або вікон. Акт прийому-передачі квартири не повинен підписуватися раніше, ніж будуть усунені дефекти», – зазначив Дмитро Шостя, керівник відділу продажу ЖК Park Stone.

Про те як правильно висловити свої претензії до забудовника розповідає Ігор Костенко: «Зазвичай пишеться заява на ім’я головного виконроба чи іншої відповідальної особи з проханням усунути недоробки в квартирі з докладним переліком того, що не влаштовує. Заяву мають прийняти і видати на руки копію. Також зобов'язані повідомити терміни, протягом яких недоліки виправлять. Тільки після того, як ліквідують, те, що не влаштовує можна підписувати акт прийому-передачі квартири. В іншому випадку, після підписання акту, довести, що недоліки і будівельний брак – це справа рук будівельників дуже складно. Забудовник може у підсумку наполягати на тому, що інвестор на момент підписання акта претензій до компанії не пред'являв, а проблеми в квартирі – це наслідок дій самого покупця після передачі об'єкта», – говорить Костенко.

Цими порадами не скористалася Анна Большунова, яка купила на етапі будівництва квартиру в одній з новобудов Києва.

«Коли ми прийшли підписувати акт прийому-передачі, в квартирі не було встановлено ​​електроплиту, яка згідно з договором мала бути. Нам сказали, що її обов'язково встановлять, також було розбите вікно. Представник забудовника наполіг, щоб ми підписали акт, і пообіцяв виправити недоліки найближчим часом. В результаті нам довелося кілька місяців домагатися того, щоб обіцяне було виконано. Тому рекомендую – в жодному разі не підписувати акт прийому-передачі квартири поки умови договору не будуть виконані, інакше ви витратите масу часу і нервів на те, щоб все-таки домогтися від забудовника виправлення того, що вас не влаштовує», – зазначає Ганна Большунова.

Нагадаємо, що при виборі квартири в новобудові варто звертати увагу на те, яку інфраструктуру біля будинку пропонує забудовник.