Реєстрація /

З початку року в столиці не відкрилось жодногоТРЦ

Але в четвертому кварталі обіцяють відразу три «новачка».

В цьому році, вперше з 2006 року, за перші три квартали в Києві не був введений в експлуатацію жоден якісний торговий центр.

При цьому, на 4-й квартал заявлено відкриття трьох об'єктів: ТЦ «Смарт Плаза» (15 тис. кв. м), ТРЦ Rive Gauche, фаза 1 (22 тис. кв. м), «Рітейл Парк Петрівка», фаза 1 (11 тис. кв. м). Таким чином, сукупний обсяг введених торгових площ в Києві складе 48 тис. кв. м.

Зниження обсягу нової пропозиції відбувається на тлі стабілізації макроекономічних показників. «Починаючи з 2016 року в Києві, як і в країні в цілому, спостерігається реальне зростання заробітної плати і роздрібного товарообігу. Якщо в минулому році споживач не був готовий пропорційно доходам збільшувати витрати, то в цьому році ми спостерігаємо порівняні темпи зростання даних показників в Києві. Це свідчить про відновлення роздрібного ринку і стимулює нове будівництво», – зазначає Дарина Кулага, аналітик компанії JLL (Україна).

Аналітики JLL прогнозують збільшення обсягу введення торгових центрів в Києві в середньостроковій перспективі. Так, в 3-му кварталі відновилося будівництво ТРК Ocean Mall, була анонсована 2-я фаза ТРЦ «Апрель». При збереженні позитивної економічної тенденції, в 2018 році очікується пожвавлення і на інших, раніше «заморожених», будівельних майданчиках.

Джерело