Реєстрація /

Ринок офісної нерухомості відновився на 68%

Більшість угод – переїзд у нове приміщення.

Пік скорочень і оптимізації персоналу завершився, тож бізнес шукає шляхи економії, змінюючи локації офісів. Ринок офісної нерухомості столиці України майже відновився, до рівня 68% площ, що були задіяні до широкомасштабного вторгнення Росії. Проте відбулись суттєві зміни, які можна назвати структурними – розширення мінімальне, а оптимізація видатків – тренд, повідомляє консалтингове дослідження компанії UTG.

Як повідомляється у аналізу ринку консалтинговою компанією UTG, більшість бізнесів досягли межі скорочення персоналу для оптимізації витрат. Тому зосередили пошук оптимізації собівартості на пошуку менш респектабельних, але дієвих офісних приміщень. Також чимало компаній переглядає умови оренди і намагалися шукати оптимальні шляхи утримання офісу.

Річний показник валового поглинання сягнув приблизно 91 000 кв. м, що в чотири рази більше порівняно з 2022 роком, але все ще залишається на 32% нижче довоєнного рівня 2021 року.

Більшість угод – переїзд у нове приміщення.

За типом угод більша частина договорів стосувалась переїзду – 55% або поновлення умов діючих договорів оренди – 17%. Розширення офісних площ мінімальне – лише 6% контрактів.

Раніше повідомлялося, що проведуть новий тендер на продовження будівництва метро на Виноградар.

Джерело