Реєстрація /

З 1 листопада 2022 року запроваджується ПДВ для девелоперів

Також буде ПДФО для інвесторів на первинному ринку житла.

З 1 листопада набирають чинності норми Закону 2600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з об’єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому», що передбачають запровадження для девелоперів податку на додану вартість за касовим методом, а для людей –продавців на первинному ринку податок на доходи фізосіб у розмірі 18% з різниці між ціною купівлі ціною продажу при першому продажу квартири.

Про це 100realty.ua повідомив Володимир Семенцов, співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development. 

За словами експерта, нововведення в оподаткуванні на первинному ринку не лише спричинять докорінні зміни в ціноутворенні, а й вплинуть на кількість інвесторів, що вкладають кошти в первинний ринок з метою їх збереження та примноження.
«Додаткові витрати, які виникнуть у девелопера через дію цього закону, з великою вірогідністю будуть покладені на плечі покупців, що у найближчий час може суттєво скоротити кількість інвесторів та покупців на первинному ринку. З іншого боку, Закон 2600 – це намагання державних органів зменшити маніпуляції з податковим кредитом, який виникає у компаній-забудовників в процесі будівництва та спроба збільшити надходження в бюджет. На мій погляд, у цьому випадку  ПДВ не виконуватиме своєї прямої функції, а саме стримування перевиробництва, а у випадку будівництва в умовах війни та необхідності стимулювання економіки, ПДВ має бути взагалі скасований та змінена сама сутність та форма такого податку. Це дасть змогу, по-перше, унеможливити будь-які маніпуляції з відшкодуванням та оптимізацією ПДВ, по-друге, стимулюватиме зростання будівництва», – зазначив фахівець.

Стаття по темі: Чи є іпотека в Україні в воєнний час?

На його погляд, з великою вірогідністю ПДВ у розмірі 20% стане додатковим навантаженням на ціну для покупця-інвестора.

Джерело