Реєстрація /

Внаслідок ракетного обстрілу попит на первинному ринку житла знизився на 50%

У цьому активність відновлюється.

Через липневі та серпневі ракетні обстріли, що спричинили перебої зі світлом, попит на первинному ринку житла в серпні порівняно з липнем знизився в середньому на 40-50%.

Про це розповіла Маріанна Бігунець, директор із продажу Будівельної компанії GAZDA.

У той же час, як стверджує фахівець, перехід з екстрених на стабілізаційні відключення світла, який спостерігається з настанням осені та поступова пристрасть громадян до обмежень електропостачання, поступово відновлює активність на первинному ринку.

«Переби з енергопостачанням на якийсь час негативно впливають на настрої громадян: потенційні покупці надто чутливі до змін, до дискомфорту, тому змушені ситуативно, на якийсь час відстрочити придбання житла. Однак у середині вересня рівень наявного попиту суттєво відновився і вже становить до 80-85% від показників перших двох літніх місяців із проекцією до подальшого вирівнювання», – констатує Маріанна Бігунець.

Вона вважає, що найближчим часом близько ⅔ покупців сконцентрується на якісних житлових комплексах з високим ступенем готовності, які зводяться у більш безпечних та захищених переважно західних регіонах країни, зокрема у Закарпатті, Львівщині, Буковині, Івано-Франківській, Волинській, а також у Києві та Київський регіон.

На думку експерта, цієї осені на первинному ринку житла навряд чи можливе суттєве зростання попиту. Адже економічна ситуація в країні є досить напруженою: саме на осінь прогнозується інфляційний пік, пов'язаний із зростанням тарифів на електроенергію, змінами в акцизах на пальне. А перебої з енергопостачанням суттєво гальмують бізнес, у тому числі й будівельний – насамперед зростає собівартість зведення та посилюються ризики для покупців.

Раніше повідомлялося, що ринок житлової нерухомості України показує поступове відновлення.

Джерело