Реєстрація /

Витрати палива для виробництва електроенергії зменшать, щоб знизити тарифи на світло

Є ініціативи.

Стимулююче тарифоутворення дозволить залучати кошти в модернізацію електричних мереж і знижувати витрати на доставку електроенергії. Про це заявила перша заступниця міністра енергетики Ольга Буславець. 

«В Україні показник витрат на доставку електричної енергії від генерації до споживача досить високий, адже 11,5% електроенергії втрачається через застарілий стан електричних мереж та недофінансування протягом останніх років. Я вважаю перемогою те, що Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, прийняте рішення про запровадження з наступного року стимулюючого тарифоутворення. Це дасть можливість залучати інвестиції, кошти в енергомодернізацію і знижувати втрати», – зазначила перша заступниця міністра. 

За словами Ольги Буславець, модернізація електричних мереж дозволить зменшити витрати палива на виробництво електроенергії. 

«Якби ми досягли показника, визначеного в енергетичній стратегії до 2035 року – 7,5% втрат замість 11,5%, – то знизили би втрати з 16 мільярдів кіловат-годин до 10 мільярдів. В еквіваленті це – заощадження 3 мільйонів тонн вугілля на рік. Це дуже показово, і вже в найближчі роки ми рухатимемося до зменшення втрат і до того, щоб наші споживачі сплачували менші рахунки», – наголосила заступниця міністра. 
Такі заходи сприятимуть переходу до низьковуглецевої економіки, що є пріоритетом для України, додала спікерка. 

Читайте також: ТОП-5 порад, як зменшити електроспоживання, працюючи із дому

Раніше повідомлялося, що до кінця 2020 року фахівці ДТЕК Київські електромережі безкоштовно замінять електролічильники більше 28 тисячам клієнтів. Замість старих приладів обліку їм встановлять нові та сучасні, які допомагають заощаджувати. Енергетики закликали киян допускати співробітників енергокомпанії у власні помешкання для виконання монтажних робіт та розповідають, як упевнитись, що до них в оселю завітав саме співробітник ДТЕК.

Джерело