Реєстрація /

Великі компанії переходять у коворкінги, — дані дослідження

Попит зростає.

У структурі користувачів коворкінг-просторів та гнучких офісів зростає частка великих компаній. Наразі вона знаходиться на рівні 11%, проте відзначається тенденція до зростання попиту на послуги з боку корпоративних клієнтів.

Про це стало відомо із дослідження, яке провели Асоціація коворкінгів України з консалтинговою компанією у сфері комерційної нерухомості CBRE Ukraine, платформою для коворкінгів andcards, Українським клубом нерухомості (URE Club) та комунікаційним агентством Kana PR.

Основну частку складає середній бізнес, а саме 35%. У свою чергу малий бізнес та стартапи займають близько 20% відповідно. 

Деякі великі компанії переглянули свою орендну стратегію та використали опцію переїзду в коворкінги. Зокрема з огляду на це, попит на гнучкі офіси демонстрував поступове їх відновлення і зростання уже починаючи з вересня 2020 року, і на сьогодні залишається стабільним.

Так, згідно з даними дослідження, до початку пандемії, заповнюваність у коворкінгах складала 80-90%. З травня по серпень 2020 року вона зменшилась до рекордних 50-60%. Наразі попит поступово відновлюється до антикризових показників і заповнюваність локацій становить у середньому 75%. 

У дослідженні взяли участь оператори коворкінгів та гнучких офісів з усієї країни, загальна площа яких складає 70 000 кв. м. Щодо географічної структури — вони розташовані в Києві, Одесі, Дніпрі та Львові. Серед респондентів, 90% є українськими локаціями та 10% — міжнародними. 

Аналітика по темі: Ціни на вторинному ринку житлової нерухомості Києва у лютому 2021 року

Нагадаємо, що у цьому році у Києві побудують 183 тисяч квадратних метрів офісної нерухомості

Джерело