Реєстрація /

ДІАМ поки не знає, що робити з недобудованими новобудовами, які пошкодили окупанти

Єдиного рішення поки немає.

Поки що немає єдиного рішення щодо введення в експлуатацію об'єктів, будівництво яких практично завершили до війни, але пошкоджені агресором. Законодавство при цьому не дозволяє робити жодних винятків.

Про це в інтерв'ю Укрінформу розповів голова Державної інспекції архітектури та містобудування Олександр Новицький.

«Ми не можемо брати відповідальність за те, щоб заселяти людей, наприклад, у будинок, де ще до введення в експлуатацію пошкоджено дах чи вибито вікна. У таких випадках (а ці кейси, на жаль, не рідкість) збиралися разом із девелоперами, з ініціативними групами мешканців, вивчали технічні звіти фахівців та готували «дорожню карту» дій щодо кожного об'єкту», – зазначив Новицький.

Також Новицький назвав інші основні причини відмов – як при наданні дозволів на початок будівництва, так і під час його супроводу та введення готових об'єктів в експлуатацію.

«Найпростіше дати оцінку процесу видачі дозволів на виконання будівельних робіт. Тут ми пішли шляхом запровадження таких перевірок, які спрацьовують уже на етапі подання документів – до того, як вони потраплять на розгляд ДІАМ. Ми прописали робочі алгоритми, передбачили перелік типових відмов та зауважень і перетворили це на автоматичну перевірку - спливаючі та допомагаючі замовнику зорієнтуватися на етапі подання документів, за рахунок цього ми довели кількість заяв на дозволи, до яких інспектори не мають жодних претензій, щонайменше до 80%, тобто майже всі зауваження, які в минулому призводили до відмов, тепер враховуються ще на початковому етапі, коли в дії заповнюється заявка. Відповідно, у ДІАМ надходить документація без технічних помилок, і ми акцентуємо вже більше на її юридичній оцінці», – зазначив він.

А ось ситуація із сертифікатами про введення об'єктів в експлуатацію інша – ДІАМ працює над тим, щоб розвинути до належного цивілізованого рівня культуру завершення будівництва. Більше того, є високий стандарт, який для ДІАМу ніколи не змінювався, а зараз навіть посилюється – це питання інклюзивності всіх елементів містобудівної діяльності для маломобільних груп населення.

Раніше повідомлялося, як підключити електроенергію у квартирі в новобудові.

Джерело