Реєстрація /

Україна відмовляється від радянських принципів у житловій політиці

Обговорили перспективу.

Києві обговорили реформу житлової політики та основні принципи проекту закону «Про основні засади житлової політики».

Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков зазначив, що мета Міністерства – створити достойні умови життя українців, особливо тих, хто втратив житло внаслідок російської військової агресії.

«Зараз ми підійшли до необхідності оновити нашу житлову політику в цілому – на принципах прозорості, підзвітності та зрозумілих і чесних правилах для всіх.

На жаль, чинне законодавство й досі ґрунтується на принципах та засадах комуністичного часу. Непрозорість розподілу житла, безнадійні черги на отримання квартири, безгосподарне ставлення до свого житла – усе це маємо залишити в минулому», – наголосив Олександр Кубраков.

За його словами, необхідно створити умови для реалізації свого права на житло. Насамперед – для соціально вразливих категорій. Зокрема, відповідні рекомендації до законопроекту вже надали Світовий банк, Європейська комісія та Європейський Інвестиційний банк. Окрема подяка нашим постійним партнерам – США.

Голова Комітету ВР із питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк під час свого виступу зазначила, що надважливим завданням є відновлення пошкодженого та знищеного житла, яке влада вже здійснює в рамках державної програми «єВідновлення», а також формування нової житлової політики, яка б реально впровадила інструменти для забезпечення потреби людей на домівку. Вона наголосила, що законопроект «Про основні засади житлової політики» ґрунтуватиметься на принципах, які закладені міжнародними документами.

«Разом із командою міністерства, профільним комітетом та ВГО «Інститут Республіка» розпочинаємо публічні консультації з громадянами, народними депутатами, представниками міністерств, надавачами послуг, які залучені до реалізації житлової політики, представниками громадських організацій та експертами, щоб зібрати найкращі пропозиції та виявити усіх проблемні моменти», – повідомила Олена Шуляк.

Заступник Міністра інфраструктури Наталія Козловська під час свого виступу нагадала, що для розробки концепції законопроекту створили робочу групу. До неї залучені експерти міжнародних організацій: Норвезької ради у справах біженців в Україні, UNECE, UNHCR Ukraine - Aгентства ООН у справах біженців в Україні, IOM Ukraine, Офісу Ради Європи в Україні, а також широке представництво громадськості.

«Наразі 98 % житлової нерухомості в Україні перебуває у приватній власності. Але доступний за ціною орендний житловий фонд не сформований. Ми чітко усвідомлюємо потребу переформатувати житлові фонди та створити правове підґрунтя для розвитку доступної оренди. Формування політики по створенню фондів і інструментів соціального житла дозволить вирішити житлові питання ВПО», – наголосила Наталія Козловська.

Заступник Міністра Олександра Азархіна нагадала про важливість нової житлової політики для розвитку, посилення та відродження громад.

«Громади мають отримати ще один інструмент для посилення спроможностей – житло. Житло для переселенців, для тимчасових робітників, для військовослужбовців та державних службовців. Потрібні такі формати доступу до житла, які задовільнять сьогоднішні та майбутні потреби. Як захисту країни, так і відбудови та розвитку кожної громади», – зазначила вона.

Заступник Міністра інфраструктури з питань європейської інтеграції Анна Юрченко зазначила, що житлова стратегія визначатиме основні житлові пріоритети, політику, програми, терміни та процес реалізації для всього сектора на 5-7 років.

«Це буде перша житлова стратегія для України з огляду на величезні потреби. Це матиме критичне значення, враховуючи рівень руйнування житла та кількість ВПО. І це відбуватиметься разом із процесом євроінтеграції», – наголосила вона.

За результатами консультацій Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури із партнерами, у тому числі Світовим банком оголосили спільну заяву про початок розробки комплексної житлової стратегії. Її реалізація допоможе створити умови для доступу громадян до безпечного та доступного житла.

Передбачається, що житлова стратегія окреслюватиме цілі та бачення розвитку сектору впродовж наступних 5-7 років, визначатиме та вживатиме заходів для усунення основних прогалин та проблем у секторі – як до війни, так і у зв’язку з нею. Також стратегія має забезпечити виконання вимог ЄС.

Раніше повідомлялося, що Київщина продовжує нарощувати роботи з влаштування фортифікаційних споруд. Йде розвиток оборонних рубежів та ефективної системи інженерних загороджень. Вже встановлено близько 10 тис. бетонних пірамід, облаштовано протитанковий рів та інші невибухові загородження.

Джерело