Реєстрація /

Стало відомо, які квартири українці купують у кредит

Ринок розвивається.

З початку 2024 року на первинному ринку найбільший попит на придбання житла в іпотеку (близько 70% усіх угод) спостерігається на 1,2-кімнатні квартири площею від 45 кв. м до 70 кв. загальною вартістю від 2 млн. до 3 млн грн. При цьому в переважній більшості випадків угоди укладаються терміном до 20 років з початковим внеском у 30% вартості будинку.

Про це розповіла Олена Дмитрієва, перша заступник голови правління ГЛОБУС БАНКУ.

Вона зазначила, що для потенційних позичальників-покупців, крім ціни та площі будинку, важливими є ще кілька якісних характеристик ЖК: 1) безпека проживання (локація, регіон та місто); 2) наявність самодостатньої інфраструктури (рекреаційної, дитячої, соціально-побутової, спортивної тощо, наявність містких паркінгів); 3) вдале розташування з урахуванням транспортного сполучення; 4) безпеку проживання у самому ЖК (цілодобова охорона, закрита від сторонніх територія); 5) наявність поблизу рекреаційних зон (наприклад, парків, лісів, озер).

На її думку, основними факторами, що формують розвиток іпотечного кредитування у другому кварталі 2024 року, стануть:

1. Ритмічність отримання та достатній обсяг макрофінансової допомоги для покриття поточних видатків держбюджету (стабільність національної валюти, що спонукає НБУ до подальшого зниження облікової ставки).

2. Розвиток економіки та зокрема будівельної галузі через активне залучення будівельних та девелоперських компаній у відновлення країни.

3. Активний розвиток кредитних та депозитних банківських програм: посилення конкуренції за клієнта.

4. «Військові» причини: подолання наслідків агресії, ситуація на фронті.

5. Суспільно-політичні чинники: суспільна єдність, прозорість рішень та дій влади.

Вона прогнозує, що з квітня по червень 2024 року на первинному ринку за програмою «ЄОселя» та спільними іпотечними програмами банків та девелоперів може бути укладено сумарно до 200-250 іпотечних угод на загальну суму до 500 млн грн. При цьому близько 80-85% іпотек буде видано у Києві, Київській області та деяких обласних центрах, переважно у західних областях.

«За сприятливих економічних, політичних та військових умов уже у другому кварталі очікується подальша корекція облікової ставки – з 14,5% до 14-13%. Звичайно, комбанки вже відпрацьовують можливість скорочення іпотечних ставок: залежно від терміну та розміру першого внеску вони можуть знизитися до 5-17% річних, що можна вважати позитивним сигналом для майбутніх покупців житла на первинному ринку, які вирішать скористатися як державною іпотекою, так і загальними. з девелоперами іпотечними програмами», – підсумувала Олена Дмитрієва.

Раніше повідомлялося, що проведуть новий тендер на продовження будівництва метро на Виноградар.

 

Джерело