Реєстрація /

В Україні зростає собівартість будівництва

Дорожчають і будматеріали.

У столиці гравці будівельного ринку відзначають неухильне зростання собівартості будівельних робіт і матеріалів, а також прогнозують підвищення цін на квадратні метри.

Про це повідомив голова правління холдингової компанії «Київміськбуд» Ігор Кушнір.

«Долар не стоїть на місці, вартість матеріалів в гривні підвищується. У зв'язку з відтоком кадрів за кордон, ті, хто залишається, піднімають ціни, тобто зростає вартість будівельних робіт. За статистикою, собівартість будівництва зросла на 20% і повільно, але продовжує рости», – зазначив він.

Він також уточнює, що не всі об'єкти, що будуються можуть добудувати.

Аналітика по темі: Огляд ринку новобудов Києва: червень 2018 р.

«За останні роки два кількість забудовників збільшилася, будують всі, кому не лінь. Але чи добудують? Треба дуже добре думати, де купувати! Мінімальна ціна була в минулому році, зараз вона тільки зростає. І передумов до зниження немає. Встановлена ​​Мінрегіоном мінімальна собівартість від 14 тис., кваліфіковані кадри вимагають нормальну зарплату або виїжджають за кордон. Рентабельність на ринку мінімальна. Будівництво – це живий організм, тут весь час щось рухається, змінюється, бізнесу залишається або пристосовуватися до нових умов, або згортатися і йти. Судячи з кількості розпочатих тільки в цьому році нових будівництв по Києву, все не так погано», – зазначив він.

Джерело