Реєстрація /

Українці нарікають на недостовірність даних грошової автоматичної оцінки нерухомості

Для нетипових об’єктів має бути напівавтоматизована система.

На українському ринку оцінки допустима розбіжність у визначенні вартості для типових об’єктів нерухомості складає близько 15%.

Про це заявив генеральний директор групи компаній «Увекон» Володимир Шалаєв. 

На його погляд, головною причиною наявної різниці в оцінці є якість застосованих для розрахунку ціни інформаційних ресурсів.     

Володимир Шалаєв наголосив, що певні складнощі в роботі сервісу послуги електронного визначення вартості ФДМ України пов’язані з неможливістю повної автоматизованої оцінки нерухомості. 

«Автоматизована оцінка може бути ефективною виключно для типових об’єктів житла. Для всіх інших об’єктів варто застосовувати напівавтоматизовану систему із залученням експертів-оцінщиків. Попри розвиток IT-технологій, все рівно автоматизувати на 100% оцінку комерційних чи інших досить складних об’єктів неможливо. Новітні технології, на основі яких розробляються автоматизовані системи оцінки, можуть стати в нагоді для розуміння порядку цін», – підкреслив він.

Стаття по темі: Перевірено на собі: як самостійно та безкоштовно провести оцінку нерухомості в Україні

Експерт повідомив, що за перший тиждень роботи сервісу послуги електронного визначення оціночної вартості ФДМУ, почастішали звернення громадян до інших існуючих автоматизованих систем.

«За тиждень ми отримали понад 2 тис. звернень від фізичних осіб, що стикнулися з величезними складнощами в отриманні достовірних даних щодо оцінки того чи іншого об’єкту нерухомого майна», – повідомив фахівець.

За його даними, станом на червень 2021 року кількість громадян, що звернулися до різних автоматизованих систем оцінки, складає приблизно 40% від загальної кількості подібних звернень. Переважна більшість звернень до геопорталів – понад 70% – стосувалася об'єктів житлової нерухомості, близько 15% – земельних ділянок, 10% – об'єктів комерційного призначення і близько 5% інших об’єктів нерухомого майна. 

Стаття по темі: Наскільки подорожчав ремонт квартири в Києві: порівнюємо ціни 2020 і 2018 року

Нагадаємо, що У Києві є можливість перевести житлове приміщення у нежитлове для ведення бізнесу двома способами – за спрощеним порядком, ухваленим Київською міською радою, або через отримання містобудівних умов та обмежень. Законодавства забороняє більше 10 видів бізнесу, які можна відкрити у житловій будівлі.

Раніше повідомлялося, що у січні–березні 2020року в Києві прийнято в експлуатацію 88,2 тис. кв. м загальної площі житлових будівель. Загальна площа прийнятого в експлуатацію житла в січні–березні порівняно з відповідним періодом попереднього року зменшилась на 49,4%.

Джерело