Реєстрація /

Прогноз по ринку нерухомості Київської області на 2024 рік – думки та оцінки девелоперів

Як буде розвиватися ринок нерухомості передмістя Києва у 2024 році та на які тренди слід очікувати.

Компанії, які беруть активну участь у розвитку ринку нерухомості Київської області, бачать позитивні зрушення, що говорять про відновлення інтересу покупців до новобудов. Безумовно, гарантом сталого розвитку будь-якого сегмента економіки наразі є Збройні сили, які майже два роки відбивають російську навалу і своїми зусиллями дають можливість не спиняючись будувати майбутнє України.

Розбираємо головні прогнози.

Нові проєкти будуть введені в експлуатацію

Житлові комплекси, які проєктувалися та обраховувалися вже після початку вторгнення, будують з урахуванням поточних реалій: збільшення вартості будматеріалів, стриманий попит, врахований актуальний курс долара тощо. І хоча роботи на «довоєнних» ЖК також поступово завершуються, нові комплекси в передмісті Києва мають всі шанси вчасно добудуватися через коректні розрахунки та реальну оцінку ситуації на ринку.

ЖК Олімп

В Київській області на 2024 рік заплановане введення в експлуатацію кількох масштабних ЖК, або їх черги:

«Складний досвід 2022 та 2023 років дозволяє нам грамотно планувати свою діяльність в умовах повномасштабної війни. Безумовно ризики ведення будь-якої господарської діяльності зросли, але компанії-забудовники беруть їх на себе, надаючи інвесторам гарантії щодо вчасної добудови об'єктів. Ми намагаємось передати свою впевненість клієнтам і вплинути на їх вибір. Робимо все, щоб здавати наші будинки у Вишневому, Бучі та Ірпені вчасно. У перевірених забудовників корекція строків здачі в експлуатацію, якщо і є, то мінімальна – в межах кварталу. Так само й ми зберігаємо гнучкість, якщо інвестори не можуть одразу розрахуватися за всю квартиру», – впевнений директор Інвестиційної Групи «Молодість» Володимир Співак.

Помірні курсові коливання суттєво не вплинуть на ціни та попит

Закладений у держбюджеті граничний курс долара на рівні 40,50-41,50 грн дозволить будівельникам виконати всі свої обов'язки перед клієнтами та не допустити зриву графіків. Також такі коливання суттєво не позначаться на середній вартості квадратного метра у новобудовах та не вплинуть на попит.

Головний ризик щодо курсу долара – як він вплине на вартість будівельних матеріалів, адже за прогнозами профільних асоціацій в кількох категоріях матеріалів очікується здорожчення на 10-15%.

Щодо зростання цін на новобудови, то якраз ЖК з високим ступенем готовності будуть найпривабливішими для інвесторів у 2024 році. Саме в таких об'єктах очікується зростання вартості квадратного метра у порівнянні з конкурентами.

єОселя, розстрочка та житлові сертифікати – основні фінансові інструменти ринку нерухомості 2024

У 2024 рік державна іпотечна програма єОселя увійшла оновленою:

  • розширено перелік категорій позичальників, які мають право на кредитування,
  • частково «вік» житла, яке кредитується, збільшений до 10 років (це стосується будинків в обласних центрах та у Києві, а кредит при цьому буде доступний для військовослужбовців за контрактом та силовиків, медиків, педагогів, науковців та ветеранів). Це дозволяє включати до програми об'єкти, зведення яких почалося ще у 2019-2021 роки.

Також, учасники державної програми єОселя зможуть купувати приватні будинки або таунхауси після введення їх в експлуатацію, але вони мають бути не старіші за три роки.

Левова частка позичальників по єОселі надають перевагу квартирам у ЖК економ- та комфорт-класу, адже в більшості мають в наявності суми грошей, які відповідають лише розміру першого внеску та платежів на перші місяці кредиту.

Гарною альтернативою іпотеці є і буде розстрочка – розтермінування виплат по квартирі на 2-3 роки, що значно розширює коло потенційних інвесторів у новобудовах. У передмісті Києва по окремим комплексам є акційні пропозиції з розтермінуванням навіть на чотири роки (ЖК «Молодість», 3 черга будівництва), що є унікальною пропозицією на ринку.

Висока доля розтермінування обумовлена й тим, що вимоги забудовників під час оформлення розстрочки більш лояльні, ніж у банків, які змушені дотримуватися багатьох формальностей перед тим, як надати іпотечний кредит. Відділи продажів ЖК готові до відкритого діалогу, щоб швидко оформити угоду на взаємовигідних умовах.

Через інструментарій житлових сертифікатів почала набирати оберти й інша державна соціальна програма, яка засвідчує та гарантує зобов'язання держави профінансувати придбання нового житла на заміну зруйнованому. Житловий сертифікат можуть отримати громадяни, чиє житло було знищене в результаті бойових дій з 24 лютого 2022 року. Пріоритет у розгляді заяви на отримання сертифіката мають:

  • учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок бойових дій, мобілізовані, сім’ї загиблих військових;
  • багатодітні родини;
  • люди з інвалідністю I та II груп.

Житловий сертифікат може використатися як з метою інвестицій у нерухомість так і на вторинному ринку.

Попит буде припадати на якісні ЖК високого ступеня готовності

ЖК «Молодість

Різке скорочення обсягів будівництва у 2022 році призвело до того, що на ринку відчувається брак якісних об'єктів. Комплекси, що зведені за сучасними концепціями та з дотриманням усіх будівельних норм, були швидко розпродані після відновлення попиту. Хто покриє цей дефіцит якісного житла від надійних забудовників, той й отримає найбільшу частку платоспроможних клієнтів.

Саме так вважає СЕО Товариства «Відважних» Володимир Карплюк: «Наша компанія готова до вчасного виконання своїх обов'язків перед інвесторами – в нас достатньо потужностей, щоб продовжити зведення будинків навіть під час нестабільного попиту. Ми віддаємо перевагу популярній серед клієнтів концепції «місто у місті», коли житловий комплекс має закриту територію та низку інфраструктурних об'єктів на території або у безпосередній близькості. Дійсно, в сучасних умовах поєднувати доступні ціни, високу якість житла та його вчасну здачу вкрай складно, але на це й спрямовані зусилля менеджменту Товариства «Відважних». Так, вихід з кризи 2022-початку 2023 років буде складним та поступовим, але вже навесні 2024 року ми очікуємо подальше відновлення попиту».

Источник