Реєстрація /

У новобудовах заборонять продавати частину квартир, поки будинок не добудували


Вносять зміни у Закони. 

У НБУ є багато пропозицій щодо забезпечення гарантованої частки, яку не можна продавати до вводу в експлуатацію. У тексті нового Закону – це 10-13%.

Про це повідомила Олена Шуляк, Заступник Голови Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

«Більше місяця вже обговорювався закон про реєстрацію новобудов. Ми отримали всі зауваження від державних органів, професійних організацій та навіть постраждалих інвесторів. Через тиждень ми плануємо онлайн обговорення. У НБУ є багато пропозицій щодо забезпечення гарантованої частки, яку не можна продавати до вводу в експлуатацію (у тексті 10-13%). Цей законопроєкт ми точно зареєструємо у цьому році», – сказала вона.

Щодо змін у оподаткуванні, то є деякі напрацювання, які потребують детального обговорення з професійною спільнотою.

Стаття по темі: Іпотека в Україні в 2020 році: які умови і на скільки будуть знижені ставки по кредитах

Нагадаємо, що раніше зниження ставок за іпотечними кредитами було безпосередньо прив'язане до зниження облікової ставки НБУ. У квітні «учетка» була знижена до 8%. Однак через майже місяць під такий відсоток іпотека доступна тільки в рамках програм Державного фонду сприяння молодіжному будівництву. Також чиновники обіцяли, що у кожного громадянина України буде можливість оформити іпотечний кредит під 10%.

Джерело