Реєстрація /

У НБУ розповіли, чому не хочуть розвивати іпотеку на первинному ринку житла

На ринку багато непрозорих схем.

Однією з ключових причин, чому українські банки не поспішають активно працювати з іпотекою, є непрозорі схеми фінансування серед забудовників.

Про це повідомив глава НБУ Кирило Шевченко в інтерв'ю РБК-Україна.

Саме тому, за його словами, владі необхідно прагнути до детінізації ринку.

«Ринок первинного житла недостатньо прозорий. Деякі забудовники використовують схеми, які можуть призводити до того, що жителі в кінцевому результаті не отримують своє житло. Непрозорі схеми фінансування», – пояснив він.

І додав, що є ще ряд моментів, які стримують банки. Один з них – мораторій на стягнення валютних кредитів.
Що ж стосується такої проблеми, як прописка неповнолітніх дітей з метою ухилення від стягнення житла, то, як уточнив Шевченко, Міністерство юстиції внесло обмеження по ряду інструкцій. І після цього така проблема залишилася тільки для тих кредитів, які були видані банками до змін Мін'юсту.

Стаття по темі: Іпотека в Україні в 2020 році: які умови і на скільки будуть знижені ставки по кредитах

Нагадаємо, що раніше зниження ставок за іпотечними кредитами було безпосередньо прив'язане до зниження облікової ставки НБУ. У квітні «учетка» була знижена до 8%. Однак через майже місяць під такий відсоток іпотека доступна тільки в рамках програм Державного фонду сприяння молодіжному будівництву. Також чиновники обіцяли, що у кожного громадянина України буде можливість оформити іпотечний кредит під 10%.

Джерело

Теґи