Реєстрація /

Суд передав під забудову Китаївське городище

Землю забудують будинками.

Господарський суд Києва передав під забудову пам'ятник археології національного значення – «Китаївське городище та курганний могильник». Про це повідомив пам'ятникоохоронний хаб «Цегла».

Ділянку площею 4,76 га передали для будівництва об'єктів житлової та громадської забудови, торговельно-розважальних центрів, офісних центрів та паркінгу, зазначає видання «БЖ».

Суд відмовив у задоволенні позову Офісу генерального прокурора про відміну передачі пам'ятки під забудову. Позиція прокуратури полягала в тому, що Китаївське городище не підлягає відчуженню чи передачі іншим, адже це є пам'ятка археології.

Водночас ТОВ «Київська овочева фабрика» зазначила, що «сумлінно користується» ділянкою ще з 2009 року – тільки їй вирішувати, як використовувати цю землю.

Київрада передала дві ділянки городища у довгострокову оренду ТОВ «Київська овочева фабрика». Її мали використовувати «для ведення товарного сільськогосподарського виробництва». Як пише LB.ua, пізніше ТОВ підписало інвестиційний договір із Saga Development, а потім із KAN Development. На ділянках планується збудувати «ЖК з повною інфраструктурою».

«Це дво-триповерхова забудова. Частина нашої ділянки регулюється законами про охорону культурної спадщини, і ми виконуємо всі вимоги законодавства. Ми не псуватимемо своєї репутації, роблячи щось незаконне. Готові фінансувати роботу археологів і зробити з цього місця пам'ятник історії та архітектури, чого воно заслуговує. Якщо нам цього не дадуть, то там завжди будуть гаражі, льохи та безладдя», — говорив засновник KAN Development Ігор Ніконов.

Китаївське городище та курганний могильник (ІХ-ХІІІ ст.) – Історична місцевість столиці з унікальним ландшафтом.

Городище складається з трьох видів валів, посада (селище) та двох курганних груп із більш ніж 400 курганами.

З 2009 року Китаєв набув статусу пам'ятника археології національного значення, що складається з городища, поселення та курганного могильника.

Також Китаїв вважають південним форпостом стародавнього Києва, який контролював водну колію по Дніпру та сухопутні підступи до міста за часів Київської Русі. Він згадується у літописах як місто Пересічений.

Раніше повідомлялося, що найбільше операцій на ринку офісів зараз – це переїзди.

Джерело