Реєстрація /

Стало відомо, які будинки забудовники добудовують в першу чергу

Не всі будинки почали будувати знову.

На тлі здорожчання собівартості будівництва, яке становить в середньому 20-25% в доларах США,  та в умовах майже нульового попиту, українські забудовники зупинили реалізацію нових проєктів, зосередившись на зведенні житлових комплексів на завершальних стадіях будівництва, в яких вже продано понад 60-70% запланованих квартир.  

Про це 100realty.ua повідомив Володимир Семенцов, співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development. 

За його словами, ситуація на первинному ринку житла восени 2022 року мало чим відрізнятиметься від попередніх літніх місяців. Фахівець вважає, що до кінця року малоймовірні будь-які «стрибки» попиту, адже інвестори чудово розуміють всі ризики, пов’язані із вкладанням коштів у будівництво. Він зазначив, що станом на початок вересня актуальний попит становить лише 7-10% від довоєнного рівня. 

Читайте також: Що чекає ринок нерухомості у вересні та до кінця року – думка експертів

На його погляд, часткове пожвавлення покупців можливе із запуском з 1 жовтня нової державної іпотечної програми для окремих верств населення під 0-7% річних.
За його даними, переважна більшість потенційних покупців цікавляться об’єктами на рівні готовності 80% і вище (ЖК, в яких триває процес внутрішнього оздоблення, приєднання до інженерних мереж, облаштування прибудинкової території тощо) з очікуваним періодом введення в експлуатацію до 6 місяців.

Нагадаємо, що на ринку нерухомості зростає кількість угод, є відкладений попит – дані рієлторів.

Джерело