Реєстрація /

Щоб стимулювати будівництво, для інвесторів пропонують страховки

Поки ринок ризикований.

У будівельників не існує чіткої системи фінансування етапів будівництва і формування чітких контрактних відносин з людьми, які прийшли за купівлею нерухомості. Це викликає багато ризиків.

Про це повідомив Тимур Хромаєв, Голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. Він наголосив, що Україна має приводити фінансовий сектор у відповідність з європейськими стандартами, тож зміни і на ринку первинної нерухомості на часі.

«Вони не прийшли за інвестуванням у безхмарне майбутнє. Ми вбачаємо, що відсутність обліку об’єктів будівництва, неможливість формування першого активу при етапі будівництва створює дуже великі ризики того, що люди не отримують житло, перекладають ризики на інвесторів, з якими вони не можуть впоратись. Як регулятор у цьому році отримали мандат на нагляд над ФФБ та іншими механізмами фінансування і розглядаємо це як одну велику проблематику. Ми вважаємо, що ці інструменти потрібно розглядати як тимчасові, при цьому не підтримуємо жорстку точку зору податкової. Потрібна відбудова прозорої системи взаємовідносин забудовника та покупців, у тому числі впровадження інструментів обмеження ризиків – страхування, ескроу-рахунки тощо. Тому ми підтримуємо законопроєкт Олени Шуляк про реєстрацію квартир у новобудовах та рекомендації щодо компаній з управління фондами», – наголосив Тимур Хромаєв.

Стаття по темі: Іпотека в Україні в 2020 році: які умови і на скільки будуть знижені ставки по кредитах

Нагадаємо, що раніше зниження ставок за іпотечними кредитами було безпосередньо прив'язане до зниження облікової ставки НБУ. У квітні «учетка» була знижена до 8%. Однак через майже місяць під такий відсоток іпотека доступна тільки в рамках програм Державного фонду сприяння молодіжному будівництву. Також чиновники обіцяли, що у кожного громадянина України буде можливість оформити іпотечний кредит під 10%.

Джерело