Реєстрація /

Що зміниться з 1 липня в Україні: збільшення прожиткового мінімуму, пенсій та нові правила сплати податків

Початок другого півріччя традиційно супроводжується змінами у законодавстві та фінансовій системі країни

З 1 липня в України зміняться розміри прожиткового мінімуму, пенсій, а також набудуть сили нові правила сплати податків та правила пільгового проїзду у Києві. Зміни з 1 липня в Україні ініційовані Верховною Радою, Кабміном, а також місцевими органами влади.

Перелік того, що зміниться з 1 липня в Україні почав формуватися ще з початку року, а також під час внесення корегувань до законодавства. 

Що зміниться з 1 липня в Україні – повний перелік новацій

Реформують спиртову галузь

На 1 липня запланований початок демонополізації та роздержавлення виробництва та продажу спирту в Україні. Новий закон, прийнятий наприкінці 2019 року, дозволяю виробництво, експорт, оптову та роздрібну торгівлю спирту будь-яким суб’єктам господарювання, які отримали відповідну ліцензію. 

Ще за рік (з 1 липня 2021 року) приватним компаніям буде дозволено розпочати будівництво та запуск в експлуатацію підприємств з виробництва спирту. 

Треба зазначити, що перед початком цією реформи Верховна Рада готувалася перенести її строки на кінець 2020 року – жовтень або грудень.

Читайте також: Нацбанк дав прогноз по ринку нерухомості України: новобудови ризиковані для інвесторів, попит буде відновлюватися 2 роки

З 1 липня повернуть гроші за пробне ЗНО

З 1 липня почнеться повернення грошей батькам абітурієнтів, які сплатили за пробне ЗНО у 2020 році. Пробне тестування відбулося в онлайн-режимі, тож Кабмін вирішив повернути сплачені кошти (у Києві одне тестування коштувало 150 гривень, максимальна кількість пробних тестів – 2). 

Повертати кошти за пробне ЗНО планується впродовж всього другого півріччя – до грудня 2020 року. Гроші будуть зараховуватися на картки «Приватбанку».

Земельний податок треба платити по-новому

З 1 липня земельний податок в України сплачується за новими правилами, які були встановлені під час розгляду та прийняття закону № 466-IX (законопроект №1210). Скасовуються пільги для суб’єктів господарювання, працюючих на єдиній системі оподаткування в частині сплати земельного податку. А саме: для «єдинників» перестає діяти звільнення від сплати земельного податку за земельні ділянки та/або нерухоме майно, яке знаходиться на таких земельних ділянках, що передаються, в оренду (найм, позичку).

Читайте також: Як в Києві перевести житлове приміщення у нежитлове: нова інструкція 2020 року

Київ не став вводити єдиний електронний квиток з 1 липня через пільговиків

Київська влада вирішила змусити платити за проїзд у громадському транспорту пільговиків, які не зареєстровані у столиці. Їм пропонується сплачувати за проїзд «живими» грошима, а потім відшкодувати витрати в органах соціального захисту за місцем реєстрації.

Однак напередодні нововведення було заявлено, що по впровадженню єдиного електронного квитка мерія Києва готова на відстрочку до 1 січня 2020 року. У КМДА сподіваються, що за цей час вдасться врегулювати питання про відповідність нових правил законодавству, яке передбачає безкоштовний проїзд для пільговиків на території всієї країни.

З 1 липня ломбарди стануть обмінниками

З 1 липня вступають в силу положення закону про сплите, який був прийнятий у вересні 2019 року. Нагляд за страхувальниками, кредитними спілками, ломбардами переходить від Національної комісії фінпослуг до Національного банку (перехідний період триватиме 9 місяців).

Крім того, з цієї дати Нацбанк дозволить ломбардам проводити обмін валюту. До ломбарду буде застосовано вимога про мінімальну розмірі капіталу: від 500 тисяч гривень.

Пияцтво за кермом стане кримінальним злочином

З 1 липня вступає в силу Закон України, який доповнює Кримінальний кодекс статтею про криміналізацію водіння у п'яному вигляді. Стаття 286-1 передбачає покарання за «керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного та іншого сп'яніння або під впливом медичних препаратаов, що знижують увагу та швидкість реакції».

У Кримінальному кодексі встановлюються базові штрафи від 1000 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на даний момент 17-34 тис грн). За повторне водіння п'яним – 3000 неоподатковуваних мінімумів або 51 тис грн і позбавлення прав на 2-3 роки.

Читайте також: Чи допоможуть казино та закон про гральний бізнес готелям у Києві?

З 1 липня в Україні зростуть пенсії та прожитковий мінімум

З 1 липня в Україні зросте мінімальний прожитковий мінімум – до 2118 гривень на місяць. Це потягне за собою й підвищення мінімальної пенсії для українців, які отримують її за віком. Розмір мінімальної пенсії з 1 липня становитиме 1712 гривень.

Після підвищення мінімальної пенсії відбудеться перерахунок щомісячних виплат для пенсіонерів, які мають стаж понад 35 років (чоловіки) та 30 років (жінки). Їхня доплата за кожен додатковий до стажу рік становитиме 17,12 гривен – 1 відсоток від мінімальної пенсії.

Джерело

Теґи